Kort radioamateurnieuws – week 41, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.

Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. RF-webinar begint vanmiddag om 15:00 CET: “Armpje drukken met Lorentzkrachten”
  2. AMSAT-UK-colloquium start vandaag om 12:00 CET
  3. Noodcommunicatie-oefening in Oostenrijk afgebroken
  4. België schort zendexamens op

Kort radioamateurnieuws

1. RF-webinar op 11 oktober: “Armpje drukken met Lorentzkrachten”

Robert Langenhuysen (PA0RYL), Amateur van het Jaar 2016, organiseert al sinds 2011 het RF-seminar. Momenteel zijn de seminars online en heten daarom RF-webinars. Vanmiddag om 15:00 uur is er een RF-webinar met als titel “Armpje drukken met Lorentzkrachten”

Robert PA0PLT neemt te toehoorder dan mee in de techniek en toepassingen van Pulsed Power (het ontladen van LC-kringen). Daarmee kunnen zelfs stenen contactloos worden gebroken! Het meten aan dit soort pulsen is geen sinecure. Hierbij is kennis van elektromagnetisme de basis. Omdat deze techniek gebruikmaakt van loopantennes, belicht Robert in zijn presentatie verschillende eigenschappen van dit type antennes in het elektromagnetisch veld.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding (als spreker of deelnemer) voor een van de evenementen, verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. AMSAT-UK-colloqium start vandaag om 12:00 CET

Het jaarlijkse colloquium van de Britse amateursatelliet-organisatie AMSAT-UK is dit jaar een online-evenement. Het colloquium begint vandaag, 11 oktober, om 12:00 CET en is voor iedereen gratis toegankelijk, onder andere via YouTube: YouTube-kanaal AMSAT-UK.

3. Noodcommunicatie-oefening in Oostenrijk afgebroken

Op 3 oktober organiseerde de Oostenrijkse radioamateurvereniging ÖVSV noodcommunicatie-oefening. Vanwege onweer boven het oosten van Oostenrijk brak de ÖVSV die echter eerder af. De controlestations bevonden zich in het gebied met veel bliksem, waardoor het te gevaarlijk werd om de oefening voort te zetten.

Bron: ÖVSV – Österreichischer Versuchssenderverband

4. België schort zendexamens op

De Belgische radioamateurvereniging UBA meldt dat de Belgische telecomautoriteit BIPT  de zendexamens opschort. De reden hiervoor is dat vanwege het oplopende aantal COVID-19-besmettingen de BIPT de veiligheid van haar personeel en de examenkandidaten in de examenlokalen niet meer kan waarborgen. Zodra de examens weer starten, kunnen eerder ingeschreven examenkandidaten zich opnieuw, met voorrang aanmelden.