ARISS: 20 jaar amateurradio vanaf het ISS

Afbeeding ISSARRISAmateur Radio on the International Space Station – bestaat binnenkort 20 jaar. ARISS is een internationale organisatie die al jarenlang zorgt voor amateurradio-activiteiten vanaf het Internationaal Ruimtestation ISS.

NASA herdenkt deze mijlpaal door een nieuw infographic te ontwerpen dat de educatieve contacten via amateurradio tussen de ISS-bemanning en studenten belicht.

 

Groot aantal contacten met scholen

In de afgelopen 20 jaar organiseerde ARISS bijna 1.400 contacten via amateurradio tussen de ISS-bemanning en scholen en andere organisaties. De activiteiten van ARISS begonnen in 1996 als een samenwerking tussen nationale radioamateurverenigingen en amateursatellietorganisaties. Ze ontvingen daarbij de steun van professionele ruimtevaartorganisaties zoals NASA.

De radioapparatuur van ARISS arriveerde in november 2000 op het ruimtestation met de bemanning van Expedition 1, onder leiding van Bill Shepherd (KD5GSL). De Amerikaans telecomautoriteit FCC gaf het ISS de speciale roepnaam NA1SS voor haar amateurradio-activiteiten. Na aankomst van de radioapparatuur aan boord, werden de eerste tests met succesvol doorlopen.

De eerste school die contact had met de ISS-bemanning was de Luther Burbank Elementary School in Illinois. Dat gebeurde al op 21 december 2000. KD5GSL legde toen vanaf het ISS het contact met de school via ARISS-coördinator Charlie Sufana (AJ9N). Natuurlijk werd daarbij de speciale roepnaam NA1SS  gebruikt.

ARISS – Amateur Radio on the International Space Station

ARISS logoARISS is een samenwerkingsverband tussen internationale radioamateurverenigingen en ruimtevaartorganisaties uit de landen die het International Space Station ondersteunen. Voor Nederland doen de VERON en het NSO (Netherlands Space Office) mee. Deelnemers komen uit vijftien landen, zoals diverse Europese landen, maar ook Japan, Rusland, Canada en de Verenigde Staten. De organisatie bestaat vrijwel geheel uit vrijwilligers vanuit nationale radioamateurverenigingen, maar ook vanuit AMSAT (Radio Amateur Satellite Corporation).

De doelen die ARISS nastreeft zijn onder andere:

  • Het stimuleren van de belangstelling voor wetenschap en technologie onder jonge mensen.
  • Studenten, docenten maar ook het algemene publiek de gelegenheid bieden om kennis te maken met ruimtevaarttechnologie en satellietcommunicatie.
  • Studenten, docenten maar ook het algemene publiek kennis laten maken met draadloze technologie en radiotechniek via amateurradio.
  • Gelegenheid bieden aan radioamateurs om experimenten te doen en nieuwe technieken te evalueren.