Kort radioamateurnieuws – week 33, 2023
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- DL6YCL legt uit hoe hij via QO100 werkt;
- Raketlanceringen slaan gaten in ionosfeer;
- IARUMS Regio 1 nieuwsbrief van juli 2023 beschikbaar;
- ARRL en NASA werken samen om leraren te helpen;
- Uitnodiging tentoonstelling WO II Militaire Communicatietoestellen.
Kort radioamateurnieuws
1. DL6YCL legt uit hoe hij via QO100 werkt
Günter (DL6YCL) heeft in een stevig online artikel zijn weg naar het gebruik van Qatar-OSCAR 100 beschreven. En het artikel is voorzien van duidelijke foto’s en diagrammen. Het is weliswaar in het Duits, maar daar kan desgewenst Google Translate of DeepL je vast wel een handje bij helpen. Günter schrijft het volgende:…
Na vele jaren van onthouding heb ik mijn weg terug gevonden naar amateurradio via QO100. Na eerste ontvangstpogingen met de BATC-Web-SDR in de zomer van 2019, heb ik met eenvoudige middelen mijn eerste ontvangstsysteem voor QO100 geconfigureerd.
Dit netonafhankelijke mobiele ontvangstsysteem bestond uit de 60 cm offset paraboolreflector met LNB, DVBT stick met OTG kabel, TV schakelaar met DC pad, 9 V batterij, mobiele telefoon met RTL-SDR driver en RF analyser decodeer- en weergavesoftware. Deze eenvoudige en mobiele ontvangstconfiguratie kan onder andere ook worden gebruikt voor het uitrichten van een permanent gemonteerde paraboolreflector op de QO100.
Nieuwsgierig geworden? Lees hier verder…
2. Raketlanceringen slaan gaten in ionosfeer
De DARC bericht over de avond van 19 juli toen SpaceX een Falcon 9 raket lanceerde vanaf Vandenberg Space Force Base in Californië. Waarnemers van dit indrukwekkende spektakel zagen een indrukwekkende uitlaatpluim aan de hemel voorbijtrekken. En een rode gloed. Aurora Borealis? Helemaal naar Zuid-Californië en over naar Arizona? Een artikel op Spaceweather.com wijst naar wat er aan de hand is: De rode gloed geeft aan dat de raket een gat in de ionosfeer heeft geslagen, aldus het artikel.
Dit fenomeen is al enige tijd waargenomen en wetenschappelijk beschreven. De rode gloed treedt op als de raket op een hoogte van 200 tot 300 km vliegt, dus in de F-laag. Daar stoten de raketmotoren water en kooldioxide uit in de ionosfeer. Een complexe reactie tussen zuurstofionen en moleculen van de uitlaatgassen van de raket produceert dan fotonen met een golflengte van 6300 angstroms – dezelfde kleur als rode poollichtjes. Op 19 juni 2022 bijvoorbeeld veroorzaakte de lancering van een Falcon 9 een zee van rode lichten van New York tot South Carolina, die veel waarnemers voor poollicht aanzagen.
Maar er ontstaan niet alleen rode lichten: De uitlaatgassen verzwakken de ionisatie van de F-laag met wel zeventig procent. De lancering van de Taiwanese FORMOSAT-5 satelliet op 25 augustus 2017 veroorzaakte een gat in de ionosfeer dat vier keer zo groot was als Californië!
Met het toenemende aantal raketlanceringen komen deze ionosferische gaten steeds vaker voor. Kortegolfsignalen worden daar niet terug naar de aarde gebroken, maar schieten door de ruimte in. Propagatie over lange afstand in de richting van het gat wordt opgeschort. Maar dit effect is van korte duur: de re-ionisatie wordt de volgende ochtend hervat zodra de zon opkomt.
3. IARUMS Regio 1 nieuwsbrief van juli 2023 beschikbaar
De IARUMS Regio 1 nieuwsbrief van Juli 2023 is deze week verschenen. Op onze maandrapportage pagina houden we een overzicht bij van al deze nieuwsbrieven. En ook deze juli editie is daar nu in PDF formaat terug te lezen.
Zowel in de inleiding als ook en vooral aan het eind van het rapport is weer een aantal interessante screenshots opgenomen van voornamelijk militaire transmissies in onze primaire HF-amateurbanden. Hieronder ook “jammers”, kennelijk bedoeld om andere transmissies te verstoren.
Deze informatie helpt bij het identificeren van eventuele storingen waar je in de shack tegenaan kunt lopen op de amateurbanden. Dus nieuwsgierig geworden wat het spectrum plaatje hiernaast nu toch eigenlijk is? Lees het in deze IARUMS-R1 nieuwsbrief!
4. ARRL en NASA werken samen om leraren te helpen
Het radio-experiment dat op 26 juli 2023 werd gehouden om een slow-scan TV (SSTV) bericht te decoderen dat via het amateurradiostation op het International Space Station (ISS) werd verzonden, was succesvol! Dit is te lezen in dit ARRL nieuwsbericht.
Het beeld werd ontvangen door een groep onderwijzers op het hoofdkwartier van de ARRL in Newington (Connecticut) via de spraakrepeater op het ISS. Leraren uit de gehele Verenigde Staten waren aanwezig voor het “ARRL Teachers Institute on Wireless Technology“. Dit is een programma dat leraren in staat stelt amateurradio op te nemen in hun curriculum voor wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.
Als onderdeel van het professionele ontwikkelingsprogramma ontving en ontcijferde de groep het beeld dat door vrijwilligers van “Amateur Radio on the International Space Station” (ARISS) was verzonden. Op de verzonden afbeelding stond: “ARRL Teachers Institute: ruimte voor radio in de volgende generatie“.
5. Uitnodiging tentoonstelling WO II Militaire Communicatietoestellen
ON4VBM heeft een tentoonstelling ingericht met zijn privé verzameling van radiocommunicatiemateriaal. Het gaat om communicatietoestellen uit de 2e wereldoorlog. Deze bijzondere verzameling is te zien vanaf maandag 11 september tot en met zondag 17 september 2023. De openingstijden zijn van 14:00 tot 19:00.
Er zal een honderdtal toestellen en randapparatuur worden gepresenteerd . Voor het merendeel zijn het Britse en Amerikaanse toestellen.
De collectie van Marc ON4VBM is te bezichtigen op het volgende adres:
Boekweitstraat 19
9770 Kruishoutem ( Kruisem )
België
Voor meer informatie is Marc te bereiken op vandenberghe.marc1@telenet.be
Iedereen is van harte welkom .
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.