IARU vertegenwoordigt zendamateurs in discussies over WPT

IARU WPTDe IARU vertegenwoordigt zendamateurs in diverse gremia, onder andere in de studiegroep van de ITU over spectrum-management. Van 24 november tot 2 december kwam deze studiegroep en haar werkgroepen bijeen. Onze IARU-vertegenwoordigers aldaar waren algemeen voorzitter Don Beattie (G3BJ) en Sylvain Azarian (F4GKR), lid van het Uitvoerend Comité.

Voor zendamateurs was er met name één onderwerp erg belangrijk tijdens deze bijeenkomsten: Wireless Power Transmission (WPT).

De IARU wist daar vervolgens met succes een aantal voorstellen bij te sturen.

Vier stukken ingediend door IARU

De IARU diende vier stukken in voor de vergadering over WPT-systemen. Een daarvan was een gezamenlijk stuk van BBC, EBU en IARU met voorstellen voor aanpassingen en correcties van ITU-R-rapport SM.2449 over algemene WPT-apparaten.

Een tweede inzending was een informatief stuk over het Duitse ENAMS-ruismeetprogramma. De IARU meldde daar verder nog over dat dit meetprogramma binnenkort details gaat opleveren over de ruisniveaus in Duitsland.

VS wil dat ITU stopt met WPT-emissies

Een derde stuk betwiste een inzending van de Verenigde Staten. Die stelde namelijk voor om de studies over WPT-emissies binnen de ITU stop te zetten. En, mochten ze toch doorgaan, dan zouden ze moeten leiden tot een rapport en niet tot aanbevelingen.

Het laatste stuk stelde aanpassingen voor op een rapport over de impact van draadloze oplaadsystemen voor elektrische voertuigen (rapport SM.2451). Die aanpassingen zijn met name gedetailleerde en kritische notities op een door de VS voorgestelde nieuwe annex. Die annex gaat over een in januari 2020 uitgevoerde test met een WPT-EV-systeem (preproductie-serie) in Texas.

Veel discussie, maar WPT blijft onderwerp

Met name de laatste twee stukken leverden veel stof tot discussie op. Uiteindelijk kwam men overeen dat studies binnen de ITU naar Wireless Power Transmission doorgaan. Daarnaast werden er amendementen opgesteld voor de voorgestelde VS-annex van rapport SM.2451. Deze zullen in een volgende vergadering worden besproken.

De IARU blijft voorzichtigheid aanbevelen als het gaat om de toegestane niveaus van ongewenste emissies van WPT-EV-systemen. De BBC, de EBU en een aantal regeringen ondersteunden deze aanbeveling.

 

Bron: IARU