Transatlantic Tests nu 99 jaar geleden

Transatlantic TestsOp 11 december 1921 schreef het Amerikaanse amateurstation 1BCG radiohistorie. Toen hoorde Paul Godley (2ZE) in Ardrossan, Schotland genoemde 1BCG in Greenwich, Connecticut. Daarmee was het de eerste succesvolle transmissie van een kortegolf radiosignaal over de Atlantische oceaan. De ARRL organiseerde deze gebeurtenis om aan te tonen dat kortegolf-radiosignalen lange afstanden konden overbruggen met zenders van minder dan 1 kW. Het staat bekend als de Transatlantic Tests. Paul Godley (2ZE), toen beschouwd als een van de beste Amerikaanse operators, ging daarvoor speciaal naar Europa.

Eigen negenbuizen superhet

Paul Godley (2ZE) nam zijn negen-buis-ontvanger, een superheterodyne, mee naar Engeland. Deze ontvanger was speciaal gemodificeerd voor HF. Op zijn oceaanreis naar Engeland ontmoette hij toevallig Harold Beverage. Harold overtuigde hem een speciaal geconstrueeerde 42-m-lange antenne te gebruiken. Tijdens dit evenement refereerde men aan deze zeer gevoelige en directionele  antenne als de “Beverage antenne”.

De eerste boodschap ontvangen gedurende de Transatlantic Tests:

“No.1 de 1BCG. W-12 (Words 12), New York, Date 11/12-21, To Paul Godley, Ardrossan, Scotland, Hearty Congratulations, Burghard, Inman, Grinan, Armstrong, Amy, Cronkhite”

Tijdens een diner voorafgaande aan het evenement ontmoette Godley ook nog Guglielmo Marconi. De uitvinder van de radio vroeg hem de Amerikaanse amateurs eraan te herinneren dat hij “ook slechts een amateur was”.

Meer dan 2 dozijn stations gehoord

Tijdens de Transatlantic Tess werden meer dan twee dozijn stations uit de Verenigde Staten gehoord. Die gebruikten zowel vonkzenders als vacuumbuiszenders in CW. Maar het meest consistent gehoorde station was toch wel 1BCG. Het werd bediend door zes leden van de Radio Club Of America. Dat waren Ernest Amy (2VK), Edwin Armstrong (W2XMN), George Burghard (2SS), Minton Cronkhite (1BCG), John Grinan (NJ2PZ) en Walker Inman (2BGM). De eerste transatlantische boodschap op de korte golf zonden zij op 11 december 1921 om 02:52 GMT: “No.1 de 1BCG. W-12 (Words 12), New York, Date 11/12-21, To Paul Godley, Ardrossan, Scotland, Hearty Congratulations, Burghard, Inman, Grinan, Armstrong, Amy, Cronkhite”.

Meer informatie is op de website van N1BCG, die overigens ook in Greenwich, Connecticut woont. Hier staat ook een plaatje van de gebruikte T-antenne van 21 m hoog en 30 m lang.

Overigens was W1AW vorig jaar actief ter herdenking van dit evenement.

Bron: Southgate Amateur Radio News