W1AW herdenkt de eerste transatlantische amateur verbinding 98 jaar geleden

W1AWOp 11 december herdenkt W1AW de eerste transatlantische amateur verbinding 98 jaar geleden. In 1921 zijn er door de ARRL tests georganiseerd om te kijken of er op de korte golf (<200 meter) met laag vermogen door amateurs een verbinding over de Atlantische Oceaan gemaakt kon worden.

Op die dag is een bericht verzonden door een groep leden van Radio Club of America bij 1BCG in Greenwich, Connecticut en ontvangen door Paul Godley, 2ZE in Schotland.

De geboorte van DX

Hoewel het eerste wederzijdse contact pas in 1923 zou plaatsvinden, markeerde het transatlantische succes van 1921 het begin van wat routinematige communicatie zou worden tussen Amerikaanse radioamateurs en amateurs in andere delen van de wereld – letterlijk de geboorte van DX.

W1AW

Om deze mijlpaal binnen amateurradio te herdenken, is het Maxim Memorial Station W1AW de hele dag op 11 december met vrijwilligers in de lucht. Het doel is om contacten tussen radioamateurs in de VS en Europa aan te moedigen. Tevens tonen de uitzendingen het belang aan van de pioniers in wereldwijde communicatie. Ook is hiermee de basis gelegd voor de technologie die tegenwoordig op grote schaal in gebruik is.

Het evenement station is actief van 13.00-00.00UTC.

Verdere details volgen, maar de activiteit is gericht op 40 en 20 meter (SSB).

Neem contact op met Clark Burgard, N1BCG voor meer informatie.