FT8 DXCC experiment van DR4K geslaagd!

DR4K FT-8 experimentHet is DR4K gelukt! Het eerder aangekondigde en weer afgezegde experiment van DR4K is -nu zonder vooraankondiging- afgerond. Het FT8 DXCC experiment van DR4K is daarmee geslaagd. Op zaterdag 21 maart sloten ze het 100ste DXCC contact af. Daarvoor waren 2020 QSO’s gemaakt. Het duurde 7 dagen van 7,5 uur (18 uur pauze). En dat met een klein station van 50 Watt en als antenne een langdraad. Overigens zal DR4K de komende dagen meer gedetaileerde statistieken publiceren. In de eerste plaats zijn ze blij dat het gelukt is hun doel te bereiken. Veel dank aan alle zendamateurs die ze gewerkt hebben de afgelopen dagen. Zij hebben geholpen dit doel te bereiken.

Maar wat nu al gezegd kan: Je kan van mening verschillen over FT8, maar het DXCC is een mijlpaal. Die mijlpaal moet je toch maar zien te bereiken. Elke ham mag trots zijn als zijn doel bereikt is. Ongeacht in welke mode dit gebeurt!

Dus, ongeacht welke mode je gebruikt, geniet van je hobby. Maak er het beste van, het is een fantastische hobby!

De special event QSL-kaarten worden de komende weken verzonden via het bureau. De ADIF-Files gaan naar Clublog, LotW and eQSL in de komende dagen.

73,

DR4K

DR4K FT8 experiment geslaagd

Voorwaarden voor dit experiment

Het station DR4K wil zich tijdens dit experiment aan deze onderstaande voorwaarden houden:

  • De operators van DR4K mogen geen cluster of FT8-monitoring gebruiken
  • Geen fox – hound, alleen normale FT8
  • DR4K moet CQ roepen
  • De output is beperkt tot 50 Watt

Het station zal actief zijn op 80/40/30/17/15/12 m.
Alle QSO’s worden bevestigd met een speciale QSL voor dit evenement.
QSL via Clublog, LOTW, QRZ.COM, eQSL is ook gegarandeerd.
Start is maandag 9 maart 2020 om 6:00 UTC.

Zodra het Duitse station DR4K het doel heeft bereikt, is het FT8 experiment voorbij! Daarna zult u waarschijnlijk nooit meer DR4K in FT-8 bereiken!

bron: QRZ.com en het DR4K-wedstrijdteam

Met dank aan Ronny Plovie

Digitale mode FT8

FT8 is een digitale mode ontwikkeld door Joe Taylor, K1JT en Steve Franke, K9AN.  Daarbij staat FT8 voor “Franke-Taylor design, 8-FSK modulation”.  Zij noemen het een mode voor “multi-hop Es waarbij  signalen zwak zijn en fading vertonen, de openingen kort zijn, en je een snelle afwikkeling wil van betrouwbare, controleerbare QSO’s”.  Het programma WSJT-X is in staat FT8 te decoderen. Het is beschikbaar op de site van Princeton University. Er is ook een gebruikershandleiding beschikbaar.