Veranderingen in WSJT-X versie 2.0

Belangrijke veranderingen op komst voor WSJT-X versie 2.0

WSJT-X versie 2.0Mede-ontwikkelaar Joe Taylor K1JT van WSJT-X heeft aangekondigd dat er significante veranderingen in FT8 en MSK144 zullen komen bij de release van versie 2.0 later dit jaar. Voor de start van het contest seizoen in januari 2019 moet de nieuwe versie gereed zijn.

Payload naar 77 bits

In een bericht in de Packrats gebruikersgroep liet Joe Taylor weten dat veel van het noodzakelijke programmeer werk klaar is. De meeste nieuwe functies zijn uitgetest en werken naar behoren. De nieuwe mogelijkheden zijn nog niet openbaar beschikbaar, zelfs niet in beta-vorm. De verbeterde versies van MSK144 en FT8 zijn ontwikkeld door Steve Franke K9AN, Bill Somerville G4WJS en Joe Taylor K1JT. De payload in de nieuwe versie gaat naar 77 bits.

Zoals de plannen eruitzien komt medio september een beta release met aansluitend een test periode van twee weken. De volledige release volgt een paar maanden later.

Mogelijkheden van WSJT-X versie 2.0 door de extra bits:

  • ARRL Field Day mogelijkheid met standaard Field Day uitwisselingen
  • ARRL RTTY Roundup mogelijkheid met standaard contest uitwisselingen
  • VHF-contest (VS) mogelijkheid met volledige ondersteuning van net-uitwisselingen en rover (/ R) callsigns
  • VHF-contest (EU) met de uitwisseling van locator, QSO-volgnummers en / P callsigns
  • Betere en meer gebruikersvriendelijke ondersteuning van samengestelde- en niet-standaard callsigns
  • Een speciaal “telemetrie” -berichtformaat voor het uitwisselen van willekeurige informatie tot 71 bits
  • Mogelijk een betere (krachtigere) FT8 DXpeditie Mode

De nieuwe functies gaan naadloos en automatisch werken, hiermee is het selecteren van de contest mode niet meer nodig.  De decoderingsgevoeligheid van FT8 zal vaak  iets beter zijn dan nu het geval is. Bij MSK144 echter kan deze gevoeligheid soms 0,5dB verslechteren. De bandbreedte blijft hetzelfde in de nieuwe versie en het aantal foutieve decoderingen zal lager zijn.

Ruimschoots voor de ARRL contesten in januari 2019 zal de software en de documentatie beschikbaar zijn om hiermee ervaring op te doen.

Belangrijk: niet backwards compatible

De nieuwe protocollen kunnen niet backwards compatible zijn. Om die reden komt er waarschijnlijk voor FT8 tijdelijk een mogelijkheid om beide protocollen (oud en nieuw) te ondersteunen, maar niet voor MSK144.

Het is essentieel dat gebruikers upgraden naar versie 2.0 om de nieuwe functies te gebruiken en te communiceren met andere gebruikers die de upgrade al hebben uitgevoerd.

Ruim van te voren zal een overgangstermijn worden aangekondigd en een datum waarop de upgrade uitgevoerd moet zijn.