Propagatienieuws – week 39, 2021

propagatienieuws

Deze week in Propagatienieuws:

  • HF: openingen in de 10- en 12-meterband
  • VHF+: woensdag en donderdag kans op verhoogde troposferische condities
  • MS: hoogtepunt Draconiden (ZHR-index 10) op 8 oktober
  • EME: SV5/HB9COG tot 5 oktober actief vanaf Rhodos

Propagatienieuws

HF

Deze week hebben we meer zonnevlekken gezien, een coronale massa-ejectie en enkele kleine zonnevlammen: de zon is zeker aan het ontwaken. De zonnefluxindex passeerde donderdag de 100, maar viel op zaterdag weer wat terug tot 91. Dit is echter hoog genoeg om 10 meter open te laten gaan, zeker in combinatie met de overgang naar herfstcondities.

Er zijn inderdaad veel berichten dat 10 meter actiever wordt, vooral met FT8. In de loop van de middag en avond zijn er op 12 en 10 meter ook voor bescheiden stations verbindingen te maken met Centraal- en Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. De gebruikelijke FT8-frequenties zijn daarbij een goede indicatie voor het opengaan van de banden.

Deze periode van het jaar is gunstig voor noord-zuid-paden op HF. Propquest laat zien dat 15 meter en 12 meter nu overdag vaak open zijn.

De MUF zal komende week variëren tussen circa 10 MHz aan het eind van de nacht tot 22 MHz overdag.

VHF en hoger

Volgens DX Info Centre zijn aanstaande woensdag en donderdag verhoogde troposferische condities te verwachten. Met name het pad langs het Kanaal richting Normandië laat op donderdag een verhoogde Hepburn-index zien. De verwachte Hepburn-index voor Nederland varieert dan tussen 2 en 3 (tussen fair en moderate).

Meteoorscatter

Op 8 oktober, rond 18:30 UTC, wordt het hoogtepunt van de Draconiden-meteorenregen verwacht, met een verwachte respectabele ZHR-index van 10. Af en toe produceren de Draconiden spectaculaire scattercondities, zoals in 2011, toen de ZHR-index 300 was. Dit jaar is dat niet te verwachten.

EME

De maandeclinatie is positief tot aanstaande woensdag en EME-padverliezen zijn op hun laagst met het perigeum (kortste afstand tot de aarde) op vrijdag. SV5/HB9COG is nog tot dinsdag actief met EME vanaf het Griekse eiland Rhodos.

 

______

Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom PC5D. Bij de samenstelling maakt hij onder andere gebruik van de voor Nederland relevante informatie uit het wekelijkse Propagation News van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Propagatienieuws maakt ook deel uit van het radiojournaal van de Zuid-Limburgse zondagochtendronde.