Nederlandse zendamateurs nemen voortouw in nieuwe 60 m WSPR frequentie

Nederlandse zendamateurs nemen voortouw in nieuwe 60 m WSPR frequentieAl lange tijd wordt op WSPR de frequentie 5288,7 kHz gebruikt om uit te zenden. Deze frequentie valt nu buiten de 15 kHz (5351,5 kHz tot 5366,5 kHz) waar zendamateurs nu in steeds meer landen mogen uitzenden. Dat is jammer voor veel zendamateurs die op 60 m willen experimenteren in de WSPR mode. Een aantal Nederlandse zendamateurs, actief met WSPR, heeft daarom het initiatief genomen om internationaal een nieuwe 60 m WSPR in gebruik te nemen.

WSPR map

Nieuw IARU R1-bandplan

Op basis van het in 2016 vernieuwde IARU R1-bandplan, zijn deze Nederlandse zendamateurs het initiatief gestart om een nieuwe “dial” frequentie in gebruik te nemen, te weten 5364,7 kHz. Met de 1500 Hz toon in USB resulteert dat in een TX frequentie van 5366,2 kHz.

Niet zonder succes

Via internationale fora zijn zendamateurs opgeroepen om mee te discussiëren op enkele oproepen op de website wsprnet.org, dé online community van de WSPR mode beoefenaars. Dat is niet zonder succes gegaan. In landen die in 2017 toegang tot 60 m aan zendamateurs verleenden, zijn amateurs op de nieuwe WSPR frequentie actief.

De WSPR software aanpassen

Wie gebruikt maakt van de WSPR software van K1JT, zal opmerken dat er standaard de oude 60 m frequenties worden gebruikt. Deze kun je zelf aanpassen door de nieuwe frequenties in te typen in de velden Dial: en Tx:.

WSPR dial settings 60 m band

Bewaar de wijziging door deze op te slaan, onder File en Save user parameters.

WSPR save user parameters

Nieuw met WSPR?

Ben je niet bekend met WSPR, maar wil je er wel mee starten. Ga dan naar de https://wsjt.sourceforge.io/index.html die deze mode heeft ontwikkeld. Je kunt daar ook de gratis WSPR software downloaden voor Windows en Linux.

Kortegolfband met bijzondere eigenschappen

De 60 m band is een kortegolfband met bijzondere eigenschappen. Zo is er bijna elke dag en nacht propagatie in tegenstelling tot 80 m en 40 m. Op de 40 m band komt het vaak voor dat de MUF (Maximum Usable Frequency) na zonsondergang onder 7 MHz ligt, waardoor er geen verbindingen meer mogelijk zijn. Absorptie in de D-laag zorgt ervoor dat de 80 m band overdag nauwelijks bruikbaar is voor langere afstanden. Dat maakt de band interessant voor propagatieonderzoek. WSPR is dé mode om met geringe vermogens (< 5 Watt) bandcondities vast te stellen en onderzoeksresultaten te verzamelen.

73

Jean-Paul Suijs PA9X