FT8 experiment door DR4K afgezegd

DR4K FT-8 experimentHet eerder aangekondige experiment van DR4K is afgezegd tot nader order. Binnen 24 uur na de aankondiging kreeg DR4K al bijna honderd aanvragen voor een sked. Daardoor is een goede test niet meer mogelijk. De bedoeling was immers om te zien hoe snel een klein station met een moderne digitale mode een doel kan bereiken. Doordat deze hype ontstond is een onbevangen experiment niet meer mogelijk. Wel is het goed om te zien dat er zoveel enthousiasme is bij geïnteresseerde zendamateurs. Het experiment zal op een later tijdstip onaangekondigd plaatsvinden. Een rapportage volgt achteraf. Het DK4R-contestteam bedankt iedereen voor de getoonde interesse!

Op maandag 9 maart 2020 zou het Duitse station DR4K een bijzonder en opmerkelijk experimenteel evenement uitvoeren. De cruciale vraag die het station bezig houdt is: hoe lang duurt het om de DXCC in FT8 te verkrijgen? En daar wil DR4K graag een antwoord op. Tegenwoordig worden meer dan 80% van alle QSO’s gemaakt door FT8-operators. Het doel van het bijzonder FT8 experiment op 9 maart 2020   is om de DXCC in FT8 in een zo kort mogelijke tijd te verkrijgen.

 

Voorwaarden voor dit experiment

Het station DR4K wil zich tijdens dit experiment aan deze onderstaande voorwaarden houden:

  • De operators van DR4K mogen geen cluster of FT8-monitoring gebruiken
  • Geen fox – hound, alleen normale FT8
  • DR4K moet CQ roepen
  • De output is beperkt tot 50 Watt

Het station zal actief zijn op 80/40/30/17/15/12 m.
Alle QSO’s worden bevestigd met een speciale QSL voor dit evenement.
QSL via Clublog, LOTW, QRZ.COM, eQSL is ook gegarandeerd.
Start is maandag 9 maart 2020 om 6:00 UTC.

Zodra het Duitse station DR4K het doel heeft bereikt, is het FT8 experiment voorbij! Daarna zult u waarschijnlijk nooit meer DR4K in FT-8 bereiken!

bron: QRZ.com en het DR4K-wedstrijdteam

Met dank aan Ronny Plovie

Digitale mode FT8

FT8 is een digitale mode ontwikkeld door Joe Taylor, K1JT en Steve Franke, K9AN.  Daarbij staat FT8 voor “Franke-Taylor design, 8-FSK modulation”.  Zij noemen het een mode voor “multi-hop Es waarbij  signalen zwak zijn en fading vertonen, de openingen kort zijn, en je een snelle afwikkeling wil van betrouwbare, controleerbare QSO’s”.  Het programma WSJT-X is in staat FT8 te decoderen. Het is beschikbaar op de site van Princeton University. Er is ook een gebruikershandleiding beschikbaar.