Kort radioamateurnieuws – week 38, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Fans van langegolfstations treuren om teloorgang;
  2. Najaar nieuwsbrief VERON afdeling Leiden;
  3. Helen Sharman: chatten met Michail Gorbatsjov;
  4. IARUMS Regio 1 nieuwsbrief van augustus 2023;
  5. Nogmaals: AI gebruiken om ruis in een radiosignaal te elimineren.

Kort radioamateurnieuws

 

1. Fans van langegolfstations treuren om de teloorgang

Terwijl hij de draaiknop zachtjes maar doelgericht draaide, klonk het geluid van mensen die in vreemde talen spraken en de zangerigheid van onbekende muziek door een waas van gekraak en gezoem.

Clint Gouveia was toen nog maar een jaar of zeven en luisterde ’s avonds laat in bed naar de langegolfradio. Hij herinnert zich:

Ik hoorde al die stemmen van ver weg. Het inspireerde me om de wereld te willen zien toen ik ouder werd, om te reizen, wat ik uiteindelijk ook deed.

In die tijd, eind jaren 1970, waren er tientallen langegolfstations. Nu zijn er nog maar een handvol over. Daaronder zijn die in Denemarken en IJsland, maar die moeten respectievelijk eind 2023 en in de loop van 2024 hun deuren sluiten. Lees er alles over in dit BBC News artikel waar ook RSGB voorzitter John McCullagh, GI4BWM, aan het woord komt.

 

2. Najaar nieuwsbrief VERON afdeling Leiden

VERON afdeling Leiden (A28) heeft de najaar editie van hun nieuwsbrief gepubliceerd. Naast het afdelingsnieuws en lokaal nieuws staat er ook altijd genoeg in voor radioamateurs van (ver) buiten Leiden.

We noemen onder andere een leuk artikel over kabelbreuk. En een paar kantjes over het experimenteren met magnetische lusantennes. Maar ook informatie over Winlink voor de Radioamateur. Plus alle technische details over PI2NWK na de verhuizing.

Kortom, altijd leuk leesvoer. Bekijk deze najaar editie via deze link.

 

3. Helen Sharman: chatten met Michail Gorbatsjov

RSGBHelen Sharman, de eerste Britse ruimtevaarder, praat in de podcast van “The Naked Scientists” over het gebruik van amateurradio in het internationale ruimtestation ISS om met scholieren te praten.

Interviewer – Je hebt een amateur radio chat gedaan met een paar schoolkinderen in het Verenigd Koninkrijk toen je daar was, of niet?

Helen – Ik deed een experiment. De Radio Society of Great Britain had me een radioamateur roepnaam gegeven. Zo kon ik contact opnemen met Britse scholen en zij organiseerden een soort lessen waarin leerlingen konden leren over banen en contact konden leggen met het ruimtestation. Ik sprak dus rechtstreeks met enkele schoolkinderen via amateurradio.

Dit alles is terug te lezen in het artikel “Helen Sharman: chatten met Michail Gorbatsjov“, wat de uitgeschreven tekst is van de genoemde podcast.

 

4. IARUMS Regio 1 nieuwsbrief van augustus 2023 nu beschikbaar

De IARUMS Regio 1 nieuwsbrief van augustus 2023 is verschenen. Op onze maandrapportage pagina houden we een overzicht bij van al deze nieuwsbrieven. En ook deze augustus editie is daar nu in PDF formaat terug te lezen.

Deze maand benadrukken we de zeer frequente ontvangst van burst-systemen. Deze zenden als stoorzenders in onbekende modi. En zo verstoren ze de segmenten die zijn gewijd aan FT-8, FT-4 en andere digitale amateurmodi in verschillende amateurbanden. Dit vormt een flinke belemmering voor de ontvangst van de amateuruitzendingen op deze frequenties.

Alle informatie uit deze nieuwsbrieven helpt bij het identificeren van eventuele storingen waar je in je eigen shack tegenaan kunt lopen op de amateurbanden. Dus nieuwsgierig geworden naar het plaatje rechtsboven met de illustere titel “18100 kHz CF: FSK-3, Shift=600 Hz, Bd=300“? Lees het in deze IARUMS-R1 nieuwsbrief!

 

5. Nogmaals: AI gebruiken om ruis in een radiosignaal te elimineren

In onze zaterdagse rubriek “Kort radioamateurnieuws” van twee weken geleden spraken we over het gebruik van kunstmatige intelligentie om ruis in een radiosignaal te elimineren. Maar het is en blijft lastige materie. Vandaar dat we het artikel “Verwijdering van achtergrondruis: Traditionele versus AI-algoritmen” nog even willen noemen. Dit is een vergelijking tussen “deep learning” modellen voor ruisverwijdering en oudere subtractieve modellen.

Achtergrondruis verwijderen is de mogelijkheid om een ruisend spraaksignaal te verbeteren door het dominante geluid te isoleren. Verwijdering van achtergrondruis wordt overal gebruikt – het zit in audio/video-bewerkingssoftware, videoconferentieplatforms en hoofdtelefoons met ruisonderdrukking. Het verwijderen van achtergrondgeluiden is dus nog steeds een snel evoluerende technologie, met Kunstmatige Intelligentie die een heel nieuw domein van benaderingen brengt om de taak te verbeteren. Dit artikel onderzoekt hoe het verwijderen van achtergrondruis werkt door te kijken naar traditionele en op “machine learning” gebaseerde benaderingen.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.