Kort radioamateurnieuws – week 25, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Nieuwe knoppen als de oude naar de knoppen zijn;
  2. Velddag bij VERON Flevoland op 29 juni;
  3. Groningse amateurs met Delfsail op RTV Noord;
  4. Raspberry Pi Pico; een SDR ontvanger front-end;
  5. Wiki voor Open Source radioamateurisme;
  6. Een kaars als voeding voor je radio;
  7. ARRL website nog niet normaal beschikbaar;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Nieuwe knoppen voor wanneer de oude knoppen naar de knoppen zijn

Stel, je hebt een oude radio – in het geval van The Radio Mechanic een Stromberg Carlson – en hij heeft nieuwe knoppen nodig. Wat doe je dan?

Je kunt niet meer naar de plaatselijke winkel gaan en knoppen vinden. Zelfs als je het geluk hebt om in de buurt van een elektronicawinkel te zijn, zullen ze geen knoppen hebben die recht doen aan een antieke radio.

Je zou ze natuurlijk kunnen 3D-printen. Maar er zijn een aantal problemen met het overbrengen van de oude knop naar een CAD-bestand om te printen. Dus besloot The Radio Mechanic om ze in plaats daarvan te gieten.

Hij printte een aantal bevestigingen om te helpen bij het gieten met behulp van twee-componenten-siliconen. Hij monteerde de knop op een as in een mal, vulde de mal met siliconen en liet de knop in het mengsel zakken. De volgende dag had hij een mooie mal. Je ziet het in deze video.

Met dank aan onze vrienden van Hackaday en Tom PC5D.

 

2. Velddag bij VERON afdeling Flevoland op 29 juni

De jaarlijkse velddag van afdeling Flevoland komt er weer aan. Ook dit jaar zijn zowel leden van VERON afdeling Flevoland als niet leden weer van harte welkom op 29 juni aanstaande. Zolang je maar een goed humeur meeneemt.

Maar ben je geen radiozendamateur dan laten we je deze dag graag zien wat onze uitdagende hobby inhoud. Dus kom gerust even langs. Ook de Politie Flevoland komt regelmatig even kijken en dat gesprek komt vaak uit op C2000.

Alle details over deze velddag lees je op deze webpagina van afdeling Flevoland. Nu maar hopen dat ook het weer dit jaar een beetje meezit.

Met dank aan Johan PA3JEM.

 

3. Groningse radioamateurs halen RTV Noord met Delfsail activiteiten

Tijdens Delfsail waren radiozendamateurs van VERON en VRZA actief op de voormalige mijnenveger de “Naarden” van het Zeekadetkorps Nederland.

Vanaf donderdag 13 juni tot en met zondag 16 juni waren ze in verschillende modes actief vanuit de radiohut op de Naarden. En dat is niet onopgemerkt gebleven. RTV Noord heeft er een video over gemaakt! En die video kun je via deze link bekijken.

Het is duidelijk dat zo’n item op de regionale TV grote invloed heeft. Er kwamen de dagen na de uitzending duidelijk meer bezoekers langs. En in de wandelgangen klonk het:…

…waar zijn die mannen die op TV waren???

VERON afdeling Eemsmond (A30) werkte dit jaar samen met Radioamateurs Groningen (V2G) om deze activiteit mogelijk te maken. V2G is de samenvoeging van VERON afdeling Groningen (A19) en VRZA afdeling Groningen (A09). En dit samenwerkingsverband gaf dit jaar “acte de présence” op dit grootse evenement.

Met dank aan Sjohnie, PC1TK.

 

4. De Raspberry Pi Pico; een SDR ontvanger front-end

Onze vrienden van Hackaday schrijven dat het maken van een software defined radio (SDR) ontvanger een relatief eenvoudig proces is, mits de juiste radio front-end elektronica en analoog-digitaal omzetters worden gebruikt. Twee aparte datastromen worden gegenereerd met behulp van klokken met een faseverschuiving van 90 graden en deze worden doorgegeven aan de software signaalverwerking voor demodulatie.

Maar wat gebeurt er als je niet beschikt over een paar radio front ends en een geschikte klokgenerator? Dan komt Mordae met een SDR die alleen gebruik maakt van de hardware op een Raspberry Pi Pico. Het resultaat is een fascinerend staaltje lateraal denken, waarbij iets uit de hardware wordt gehaald waarvoor deze nooit is ontworpen.

Met dank aan Tom PC5D.

 

5. Een wiki voor Open Source materialen in het radioamateurisme

Op Amateur Radio Daily lezen we over OpenSource.radio. Dit is een nieuwe wiki gestart door DK1MI met als doel alles wat open source is in amateurradio onder de aandacht te brengen. Van hardware tot software, dit project is ontworpen om radioamateurs te voorzien van een gratis bron van informatie om hun ontdekkingstocht door de radioamateur hobby te bevorderen. De OpenSource.radio wiki kan hier worden geraadpleegd.

DK1MI is ook nog op zoek naar extra medewerkers en heeft een document opgesteld voor geïnteresseerden voor een ieder die wil en kan helpen. Dus geef hem een seintje wanneer je iets voor hem kunt betekenen.

Met dank aan Tom PC5D.

 

6. Een kaars als voeding voor je radio

Radio bij kaarslicht is erg romantisch. Helemaal wanneer die radio werkt op de warmte die van zo’n kaars (of waxinelichtje) afkomt. Met behulp van Peltier-elementen is de weinige warmte van een klein vlammetje om te zetten in voldoende elektriciteit om een radiootje te laten werken.

Hoe dat in zijn werk gaat laat Tim Mottram zien in deze video.

Dit lijkt ons een perfecte uitdaging voor de echte QRP’ers, QRPp‘ers en QRPpp‘ers onder ons om met een kaars gevoedde transceiver verbindingen te maken. Is er eigenlijk wel ruimte op een QSL-kaart om aan te geven hoeveel kaarsen je gelijktijdig hebt gebruikt om de verbinding tot stand te brengen?

Met dank aan Johan PE1PUP

 

7. ARRL website nog steeds niet volledig normaal beschikbaar

arrl-logo-grootDe ARRL heeft op haar website vermeld dat het US Federal Bureau of Investigation (FBI) en externe experts al in een vroeg stadium zijn ingeschakeld om te helpen bij het onderzoek naar de hack van de ARRL websites nu ruim een maand geleden.

Het bericht gaf echter geen inzicht in de vraag of de bron van de netwerkuitval afkomstig was van een interne of externe aanval, maar zei dat de FBI hen had verteld dat ze het incident (we citeren) “uniek” vonden.

De ARRL heeft gezegd dat er geen gevoelige gegevens, zoals creditcardnummers door de hackers zijn buitgemaakt. Op dit moment zijn ARRL-medewerkers de toepassingen en interfaces intern aan het testen.

P.S.: Ook de website van de Society of Broadcast Engineers is op 30 mei aangevallen door malware.

Met dank aan Tom PC5D.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.