Orkaan Lane op koers naar Hawaï – Hou 14265 en 14312 kHz vrij!

Orkaan Lane op koers naar Hawaï - Hou 14265 en 14312 kHz vrij!

Orkaan Lane geregistreerd door GOES op 22-8-2018

Het ARRL hoofdkwartier is in hoogste staat van paraatheid. Op dit moment stevent de krachtige orkaan Lane op Hawaï af.  Lane is nu nog een storm van de categorie 3. Maar overstromingen en aardverschuivingen hebben het economische leven al volledig stilgelegd. Zo zijn belangrijke wegen al afgesloten op Hawaï.  En dit zal waarschijnlijk op de andere eilanden zo goed zeker ook gebeuren.

ARRL Emergency Preparedness Manager Mike Corey (KI1U) verklaarde eerder al een team klaar te hebben staan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Ham Aid materiaal. Om indien nodig te helpen met de noodcommunicatie tussen Hawaï en het Amerikaanse vasteland. Alle radioamateurs op het Amerikaanse vasteland worden aangemoedigd om in te loggen in het “Hurricane Watch Net“. En zo te helpen tijdens deze noodsituatie.

Het “Salvation Army Team Emergency Network” (SATERN) SSB Net zal worden geactiveerd op vrijdag 24 augustus om 1800 UTC. Dit naar directe aanleiding van orkaan Lane. En de primaire frequentie is 14265 kHz. Met 14312 kHz als back-up frequentie.

Orkaan Lane is een catastrofe en veroorzaakt hevige overstromingen op Hawaï. Zo waarschuwen de meteorologische diensten voor nog meer felle overstromingen. En op het oostelijke deel van het grootste eiland is al meer dan 30 centimeter regen gevallen. Tevens is een vijftiental wegen al afgesloten wegens grondverschuivingen en wateroverlast. Maar er zijn nog geen meldingen van slachtoffers.

De orkaan zal zich wellicht langs de eilanden verplaatsen. Deze storm haalt windsnelheden van 200 kilometer per uur. En dreigt zo nog meer schade aan te richten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren de noodtoestand op Hawaï uitgeroepen.

Bron: ARRL Nieuwsservice
Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ.

Zie ook: Voice Over Internet Protocol Weather Net en FEMA