Het “Parks on the Air Book” is nu te koop bij de ARRL

Het "Parks on the Air Book" is nu te koop bij de ARRLVanaf heden is de eerste editie van het “Parks on the Air Book” te koop bij de ARRL. Het boek onderzoekt de mogelijkheden voor het activeren van parken en openbare terreinen alsook het jagen op deze activaties.

Parks on the Air (POTA) is een internationaal radiosportprogramma dat radioamateurs aanmoedigt om draagbare radioapparatuur te bedienen in een verscheidenheid aan parken en openbare terreinen.

Activators en jagers

Radioamateurs die een tijdelijk radiostation in een park opzetten, staan ​​bekend als activators, terwijl andere radioamateurs die hen ‘spotten’ en radiocontacten met hen leggen, jagers worden genoemd. Activeringen kunnen plaatsvinden op initiatief van een individuele operator, of anderzijds als onderdeel van georganiseerde groepsevenementen.

Parklocaties variëren van grote nationale parken die vele vierkante kilometers beslaan tot kleine stedelijke locaties en eilanden. Activators kunnen via de website van POTA vooraf kenbaar maken dat ze actief willen zijn, zodat jagers er klaar voor zijn. Activators registreren alle contacten die ze leggen en uploaden deze naar de POTA-website.

Apparatuur

De gebruikte radioapparatuur is doorgaans klein, werkt op batterijen en kan door de operator zelf zijn gebouwd. De radio kan in de hand worden gehouden, in een rugzak worden gedragen of kan in een voertuig worden gemonteerd. De antennes kunnen klein genoeg zijn om deel uit te maken van een draagbare eenheid voor HF-, VHF- en UHF-operaties.

POTA reikt prijzen uit aan de deelnemers op basis van een breed scala aan criteria, waaronder het totale aantal gemaakte radiocontacten, het aantal radiocontacten gemaakt op elke amateurradioband en ook voor verschillende communicatiemodes.

Het Parks On The Air boek

Het ‘Parks on the Air Book’ geeft de lezer een kijkje in de instellingen en processen van 14 verschillende radioamateurs met verschillende vaardigheidsniveaus en achtergronden. Het boek biedt advies om de transceiver mee te nemen naar een park. Elk hoofdstuk bevat een gedetailleerde uitrustingslijst, zodat je precies kunt zien wat je collega-radioamateurs gebruiken. Of het nu de leiders van het peloton zijn zoals Kerri Wright KB3WAV en Clint Sprott W9AV of mensen die net zijn begonnen met Parks on the Air.

Door de ervaringen van 14 verschillende radioamateurs krijg je advies om de transceiver mee te nemen naar een park en actief te worden in de groeiende POTA-gemeenschap. Of je een draad in een boom in een nabijgelegen park wilt gooien of op activators wilt jagen vanuit het comfort van het thuisstation, het “Parks on the Air Book” biedt inzicht en expertise in een prachtig kleurenformaat, boordevol foto’s.

Waar toegestaan ​​door de lokale regelgeving, worden soms vliegers, bomen of lichtgewicht masten en hengels gebruikt om draadantennes zo hoog mogelijk op te hangen om de prestaties te optimaliseren. Op deze manier kunnen, met geduld, vaardigheid en veel geluk soms wereldwijd contacten worden gelegd. Deelnemers aan Parks on the Air hebben één van de meest levendige on-air-gemeenschappen in de hedendaagse radioamateurgemeenschap opgebouwd. Parkjagers kammen voortdurend de ether af op zoek naar activators.

Productdetails

Softcover: 144 pagina’s.
Uitgever: The American Radio Relay League, Inc.
Copyright: Eerste editie (2023)
Taal: Engels
ISBN: 978-1-62595-174-8

Zie ook de onderstaande video van Clint Sprott W9AV over POTA activeringen

Voor meer informatie

Met dank aan Ronny ON6CQ