Amerikaanse senatoren willen beperkingen amateurradio elimineren

Amerikaanse senatoren willen beperkingen amateurradio eliminerenDe Amerikaanse senatoren Roger Wicker en Richard Blumenthal introduceren een wetsvoorstel om beperkingen in verband met het gebruik van amateurradio te elimineren.

Er wordt namelijk herhaaldelijk een beroep gedaan op radioamateurs om de essentiële noodcommunicatie te leveren wanneer een ramp toeslaat. Maar hun mogelijkheden om te kunnen zenden worden soms belemmerd door een aantal opgelegde beperkingen. Deze opgelegde beperkingen belemmeren radioamateurs om in hun woning een radiostation of antennes te plaatsen waarmee ze kunnen zenden en op die manier zorgen voor de essentiële noodcommunicatie wanneer een beroep op hen wordt gedaan.

De regels van de vereniging van huiseigenaren verhinderen soms dat radioamateurs buitenantennes op woningen installeren. Ook al is gebleken dat deze communicatiemethode essentieel is bij noodsituaties en natuurrampen. Zoals bjvoorbeeld tijdens en na de orkanen in Mississippi en Connecticut.

Wetsvoorstel S.3690

Daarom dienden de Amerikaanse senatoren Roger Wicker en Richard Blumenthal op 30 januari 2024 een wetsvoorstel in om beperkingen in verband met het gebruik van amateurradio te elimineren. Het betreffende wetsvoorstel met als volgnummer S.3690 is een wetsvoorstel dat is ingediend in het Amerikaanse Congres en is bedoeld om de Communications Act van 1934 te wijzigen om de toepassing van bepaalde privaatrechtelijke beperkingen op antennes voor amateurstations te verbieden.

Senatoren Roger Wicker uit Mississippi (MS) en Richard Blumenthal uit Connecticut (CT) zijn beiden actieve leden van de Amerikaanse Senaat. Dit wetsvoorstel zou aldus radioamateurs rechtszekerheid geven bij het installeren en exploiteren van antennes op hun woonhuizen, wat essentieel is voor communicatie tijdens bepaalde noodsituaties.

De Amateur Radio Emergency Preparedness Act van 2024 zou verenigingen van huiseigenaren verplichten tegemoet te komen aan de behoeften van radioamateurs door de scenario’s te beperken waarin de huiseigenaren de installatie of het gebruik van amateurradioantennes kunnen verbieden of voorkomen. Verenigingen van huiseigenaren hebben vaak de installatie en het gebruik verhinderd door bepaalde beperkingen op privéterreinen in te voeren, waardoor de toegang tot noodcommunicatie mogelijk werd belemmerd.

De hoofdpunten van de voorgestelde wetgeving

Dit is dus een zeer belangrijk wetsvoorstel. Deze wetgeving zou onder andere:

  • Verbieden van de regels van de vereniging van huiseigenaren die amateurradioantennes zouden verbieden of voorkomen.
  • Verduidelijken van het goedkeuringsproces voor het installeren van amateurradioantennes.
  • Radioamateurs een particulier actierecht geven.

De Amateur Radio Emergency Preparedness Act van 2024 is goedgekeurd door de Amateur Radio Relay League.

Amerikaanse senatoren willen beperkingen amateurradio elimineren

Het wetsvoorstel weerspiegelt de campagne-inspanningen van de National Association for Amateur Radio om de gebruiksbeperkingen van verenigingen van huiseigenaren op te heffen. Soms zijn radioamateurs het slachtoffer van bepaalde gebruiksbeperkingen. De beide Amerikaanse senatoren hebben aldus een wetsvoorstel ingediend om radioamateurs het recht te geven hun antennes te installeren. En daarmee hun gemeenschap te dienen.

Senator Roger Wicker, een Republikeinse senator, zegt er het volgende over:

Omdat de communicatie tijdens natuurrampen vaak wordt belemmerd, moeten we er alles aan doen om mensen meer opties te geven. Betrouwbare toegang kan in een noodsituatie het verschil maken tussen leven en dood. Onze wetgeving neemt de versperringen weg voor radioamateurs die hun vrienden, familie en buren willen helpen.

In een soortgelijke aankondiging verklaarde senator Blumenthal:

Onze maatregel zal helpen de regels te verduidelijken, zodat amateurradioliefhebbers hun communicatie met succes kunnen voortzetten. In het licht van een noodsituatie of crisis helpen ze essentiële, levensreddende informatie te verstrekken waardoor luisteraars correct en veilig kunnen reageren, maar verbodsregels voor thuisverenigingen en verwarrende goedkeuringsprocessen voor het installeren van antennes zijn een onnodige belemmering geweest. De Amateur Radio Emergency Preparedness Act lost deze knelpunten op en zorgt ervoor dat radioamateurs succesvol kunnen functioneren.

ARRL-president Rick Roderick K5UR en directeur John Robert Stratton N5AUS, voorzitter van de Government Affairs Committee van de ARRL, spraken beiden namens de ARRL, haar leden en de amateurradiogemeenschap, hun dank en waardering uit voor het leiderschap van senator Wicker en senator Blumenthal met betrekking tot hun voortdurende inspanningen om de rechten van alle radioamateurs te ondersteunen en te beschermen.

Bronnen

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ