Hurricane Watch Net 30 uur in touw voor orkaan Laura

Hurricane Watch Net voor Hurricane Laura

Het Hurricane Watch Net (HWN) registreerde bijna 30 uur onafgebroken activiteit vanwege orkaan Laura. Het Hurricane Watch Net (HWN) startte haar activiteiten om 1300 UTC op 26 augustus en was ook nog actief nadat de storm aan land was gekomen.

Een primaire functie van het HWN is om real-time weersomstandigheden en initiële schadebeoordelingen op te vragen bij de radioamateurs in het getroffen gebied. Deze belangrijke informatie wordt dan via WX4NHC doorgegeven aan het National Hurricane Centre (NHC).

Laura bereikt windsnelheden tot 240 km/u

De orkaan Laura is aan land gegaan in de Amerikaanse staat Louisiana. Dat heeft het Nationaal Orkaancentrum NHC laten weten. De orkaan van categorie 4 op een schaal van 5, ging gepaard met windsnelheden tot 240 kilometer per uur. Het oog van de storm bevond zich in de nacht van woensdag op donderdag (plaatselijke tijd) in de buurt van het plaatsje Cameron. Intussen is Laura bijgesteld naar een orkaan van categorie 3, met het potentieel om “dramatische schade” te veroorzaken. Het Nationaal Orkaancentrum NHC verwacht dat Laura nu snel zal afzwakken, en later een tropische storm wordt.

Orkaan Laura zorgde volgens het Nationaal Orkaancentrum NHC aan de kust voor “niet te overleven” windvlagen. De orkaan is één van de ergste die ooit heeft gewoed aan de zuidkust van de Verenigde Staten.

Evacuatie

Meer dan 500.000 Amerikanen hebben het bevel gekregen om te evacueren. Het Nationaal Orkaancentrum NHC waarschuwde bewoners op Twitter om bescherming te zoeken. De veiligste manier is het om binnen te blijven, zich te verschuilen en zich niet op te houden in de buurt van een raam. Het ging om een “levensbedreigende situatie”, aldus het Nationaal Orkaancentrum NHC. De orkaan werd woensdagavond opgeschaald naar de extreem gevaarlijke categorie 4. Ter vergelijking: de verwoestende orkaan Katrina werd in 2005 ingedeeld in categorie 5 terwijl die over de Golf van Mexico trok, maar werd daarna bijgesteld naar categorie 3 toen ze aan land kwam, zo meldde CNN.

HWN-manager Bobby Graves KB5HAV

“Aangezien Laura van de ene op de andere dag een grote orkaan van categorie 3 werd, ruim voor alle eerdere voorspellingen, hebben we ons net geopend op zowel 14,325 MHz als op 7,268 MHz”, zei HWN-manager Bobby Graves KB5HAV. “We hebben dit om twee redenen gedaan. De HF propagatie was soms vreselijk op deze beide banden, doch we wilden ervoor zorgen dat iedereen die contact met ons wilde opnemen, dit zeker zou kunnen doen. ”

Bobby Graves zei dat dit de middelen onder grote druk zette, maar het net kon de klus klaren. De HWN bleef continu in bedrijf tot donderdag 27 augustus om 1830 UTC. Dit was ruim nadat de orkaan Laura aan land kwam in Louisiana, vlakbij de grens met Texas. “In veel opzichten leek Laura op de orkaan Michael in 2018, aangezien het snel toenam in kracht en bijna een orkaan van categorie 5 werd,” zei Bobby Graves nog.

Dodelijke stormvloed

Hij merkte verder op dat de voorspellers van het National Hurricane Center woensdagmiddag een uitdrukking gebruikten die normaal gesproken nooit wordt gehanteerd. De voorspellers van het National Hurricane Center hadden het over een “dodelijke stormvloed”. Deze onheilspellende voorspelling sloeg zeker aan bij de media en werd overal herhaald.

Gedurende al deze tijd verzamelde de HWN talloze schaderapporten en stuurde deze door naar het National Hurricane Center.
“Nadat Laura was gedegradeerd tot een tropische storm, vroegen we naar de schaderapporten van degenen die door Laura waren getroffen,” vertelde Graves. “We hebben ook opgeroepen tot nood- of prioriteitsverkeer.”

Bobby Graves sprak zijn waardering uit tegenover andere radiostations voor het vrij houden van het net op de frequenties 14.325 MHz en 7.268 MHz. “Het hebben van een goed op voorhand afgesproken frequentie maakt ons werk zeker gemakkelijker. We weten dat degenen in het getroffen gebied dit ook zeer op prijs stellen”, zei hij. Bobby Graves merkte verder op dat de prognose voor het orkaanseizoen van dit jaar doet denken aan die van 2005, toen de orkaan Katrina toesloeg. “Er wordt voorspeld dat het een erg druk seizoen gaat worden”, zei hij.

Hurricane Watch Net

Het Hurricane Watch Net is opgericht door een groep radioamateurs die zijn opgeleid en georganiseerd om “essentiële communicatieondersteuning te bieden aan het National Hurricane Center in tijden van noodsituaties”. Het HWN wordt geactiveerd wanneer een orkaan zich binnen 300 mijlen van de verwachte landval bevindt. Het Hurricane Watch Net omvat het Caribisch gebied, Midden-Amerika, Oost-Mexico, Oost-Canada en alle kuststaten van de VS.

De HWN werkt zowel in het Engels als in het Spaans en is actief op 14.325 MHz  SSB overdag en 7.268 MHz  SSB ’s nachts.  HWN werkt als de propagatie dit toelaat op beide frequenties.

Hou altijd de HWN-frequenties vrij

Voorkom het gebruik van de frequenties 14,325 MHz en 7,268 MHz telkens wanneer de HWN is geactiveerd!

Je kunt het Hurricane Watch Net ook volgen via een aantal WebSDR’s op het KiwiSDR-netwerk en eventueel zelfs via de U Twente WebSDR in Nederland als de propagatie gunstig is. Al zou een WebSDR in Noord-Amerika natuurlijk de voorkeur hebben.

WebSDR-servers:

Hurricane Watch Net LAURA 40 meter: http://na5b.com:8901/?tune=7268lsb
Hurricane Watch Net LAURA 20 meter: http://na5b.com:8901/?tune=14326usb
Hoofd WebSDR-server: http://na5b.com

Meer info

arrl.org/news/amateur-radio-volunteers-ready-as-deadly-hurricane-laura-makes-landfall

arrl.org/news/fcc-grants-temporary-waiver-to-permit-pactor-4-for-emergency-communications

www.hwn.org/data/twoep.html

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ