De ARRL-velddag 2024 is volgend weekend

De ARRL-velddag 2024 is volgend weekend

In 2024 vindt de ARRL-velddag plaats op 22 en 23 juni. Doe mee en geniet van de radioamateurgemeenschap!

Hét amateurradio-evenement van het jaar is nog maar een paar dagen verwijderd. Op 22 en 23 juni vindt namelijk de ARRL-velddag 2024 plaats.

Honderdduizenden radioamateurs in Noord-Amerika, Canada en daarbuiten zullen traditiegetrouw deelnemen aan dit buitengewone wereldwijde evenement.

Lees ook de PDF-versie van de ARRL Field Day Rules.

Het vierde weekend van juni

De ARRL-velddag is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in de Verenigde Staten en Canada. In het vierde weekend van juni verzamelen vele duizenden radioamateurs zich in hun clubs, in groepen of met vrienden om vanaf afgelegen locaties actief te zijn. Dit evenement is een geweldige gelegenheid om buiten te zijn, te experimenteren met draagbare apparatuur en verbindingen te maken via radio. De ARRL-velddag heeft een rijke geschiedenis in de wereld van radioamateurs.

De ARRL-velddag 2024 is volgend weekendDe ARRL-velddag staat open voor alle radioamateurs in de gebieden die vallen onder de ARRL/RAC Field Organizations en landen binnen IARU Regio 2. Er kunnen contacten worden gemaakt met DX-stations die in de andere regio’s wonen.

Het doel is om zoveel mogelijk stations te werken op de 160-, 80-, 40-, 20-, 15- en 10-meter HF-banden, evenals op de banden 50 MHz en hoger. En dit in minder optimale omstandigheden. Er wordt hierbij veel waarde gehecht aan het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden om de uitdagingen van de paraatheid bij noodsituaties te testen. Maar ook om het grote publiek kennis te laten maken met de talrijke mogelijkheden van de radioamateurgemeenschap.

Datum en tijdsperiode van de ARRL-velddag 2024

De ARRL-velddag 2024 is op 22 en 23 juni en is ALTIJD het vierde volledige weekend van juni, beginnend op zaterdag om 18:00 UTC en eindigend op zondag om 20:59 UTC.

Het QST-magazine van juni 2024 heeft overigens een speciale ARRL-velddag bijlage die een checklist bevat van alle secties die meetellen. “Print dit uit en neem het mee. Gebruik het als een leuke checklist.”, zo meldde onlangs de ARRL Contest Branch Manager Paul Bourque N1SFE.

Hoe het begon

De ARRL-velddag begon in 1933 als een manier om de effectiviteit van draagbare radioapparatuur te testen en om radioamateurs te trainen in het opzetten van noodcommunicatie in noodsituaties. De allereerste ARRL-velddag vond plaats op 24 juni 1933. Radioamateurs in de Verenigde Staten gingen naar parken, openbare ruimtes en andere locaties, zetten er tijdelijke radiostations op en zo probeerden zoveel mogelijk contacten te maken.

Het doel was om te laten zien dat radioamateurs in staat waren om snel en efficiënt te communiceren, zelfs onder uitdagende omstandigheden. Dit was vooral belangrijk in een tijdperk zonder mobiele telefoons en zonder internet. De ARRL-velddag benadrukt het belang van noodcommunicatie en het vermogen van radioamateurs om te helpen bij rampen en noodsituaties.

Sindsdien is de velddag een jaarlijks terugkerende traditie geworden. Radioamateurs verzamelen zich nog steeds in parken, openbare ruimtes en andere locaties om hun vaardigheden te demonstreren en om plezier te beleven. Hoewel de ARRL-velddag een competitie is waarbij punten worden toegekend voor radiocontacten, is het vanzelfsprekend ook een uitgelezen kans voor opleiding. Kortom, de ARRL-velddag is een festiviteit binnen de radioamateurgemeenschap.
Zie ook de Field Day-locator.

De menselijke factor

Terwijl clubs en individuele deelnemers hun uitrusting op het laatste moment controleren wil de ARRL Contest Branch Manager Paul Bourque N1SFE de organisatoren eraan herinneren om de menselijke factoren te controleren. “Dit is een goed moment om iedereen te contacteren die verklaarden dat ze wilden meedoen met de ARRL-velddag. En ervoor te zorgen dat ze nog steeds kunnen komen.“, zo zei hij verder.

Hij merkte op dat juni de drukste tijd van het jaar is voor gezinsverplichtingen. En dat een herinneringscheck nuttig zou kunnen zijn voor zowel clubs als voor individuele deelnemers. “Wil er ook voor zorgen dat je voldoende water en zonnebrandcrème bij je hebt. Het kan erg heet zijn, afhankelijk van waar je bent. En je moet voor het belangrijkste aspect van het evenement zorgen. Namelijk de deelnemers.“, zei hij ook nog.

De ARRL-velddag is deels een noodcommunicatieoefening, deels een sociale bijeenkomst, deels een open huis voor amateurradio. Welk doel uw activering ook heeft, de ARRL hoopt dat het een veilig, leuk en lonend evenement is voor elke club.”, aldus ARRL Radiosport en Regulatory Manager Bart Jahnke W9JJ.

Zie voor meer informatie het volledige reglement over het indienen van logs.

Bron: ARRL Field Day

Lees ook:

  1. ARRL DX
  2. Field Day – ARRL
  3. Field Day Rules – ARRL
  4. HF Contest Calendar | UBA

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ

De ARRL-velddag 2024 is volgend weekend