Happy 150! – de 150e verjaardag van Hiram Percy Maxim

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de eerste ARRL-voorzitter en mede-oprichter Hiram Percy Maxim (W1AW) werd geboren. Dat was op 2 september 1869. De ARRL houdt daarom deze zomer een groots evenement. Deze verjaardagsviering Happy 150! staat open voor alle radioamateurs.

Dit 9-daagse evenement begint op 31 augustus 2019 om 00:00 UTC en duurt tot 8 september 2019 23:59 UTC.

Het doel van het evenement is eenvoudig: maak contact met zoveel mogelijk deelnemende amateurstations. W1AW en alle ARRL-leden voegen “/150” toe aan hun roepnaam tijdens dit evenement. Stations uit de VS en Canada wisselen een signaalrapport uit en hun ARRL/RAC-sectie. Overige stations verzenden een signaalrapport en “DX”.

Deelnemers mogen alle amateurbanden gebruiken, behalve 60, 30, 17 en 12 meter. Daarbij zijn de volgende modes toegestaan: CW, SSB en digitale modes.

Happy 150! – puntentelling

Er zijn in totaal 84 multipliers. Daarbij telt elke multiplier maar één keer. Als multipliers tellen elke van de 83 ARRL/RAC-secties en “DX”. Afhankelijk van het soort tegenstation, kan een verschillend aantal QSO-punten worden verdiend. Zo tellen verbindingen met W1AW/150 voor 3 punten per verbinding. Voor een verbinding met een ARRL-lid verkrijgt men 2 punten per verbinding. Deze stations identificeren zich steeds als <roepnaam>/150. Contacten met niet-leden tellen slechts voor elk 1 punt.

Happy 150! – bonuspunten

Deelnemers kunnen 150 bonuspunten verdienen door:

  • Contact te maken met W1AW/150 op elke band en elke mode.
  • Gebruik van sociale media om dit evenement en/of deelname bekend te maken voor, tijdens en/of na het evenement.
  • Werken met 5 Watt PEP of minder gedurende het hele evenement.
  • Minstens 20 contacten maken terwijl je portable bent.
  • Bevestiging van minstens 150 contacten.

Eindscore

De eindscore wordt als volgt berekend: Eindscore = Som van QSO-punten x multipliers (maximaal 84)  + bonuspunten

Logs en certificaten

Logs kun je uitsluitend aanleveren in Cabrillo-formaat via de volgende webpagina: ARRL HPM150 score submission. Ook gewonnen certificaten komen uitsluitend via download beschikbaar.

Hiram Percy Maxim (2 september 1869 – 17 februari 1936)

Hiram Percy Maxim was een Amerikaanse radiopionier, uitvinder en mede-oprichter van de ARRL. Hij was de zoon van Sir Hiram Maxim, uitvinder van het machinepistool van Maxim. Van 1902 tot 1909 waren de activiteiten van Maxim grotendeels gericht op het uitvinden, bouwen en verkopen van vuurwapengeluiddempers. Hij ontwikkelde ook dempers voor verbrandingsmotoren met behulp van vrijwel dezelfde technologie.

In 1914 stichtte hij de ARRL als antwoord op het ontbreken van een vereniging voor radioamateurs. Oorspronkelijk had hij de roepnamen SNY, 1WH, 1ZM. En na de Eerste Wereldoorlog 1AW en later W1AW, wat nu overigens de roepnaam van het ARRL-hoofdkantoor is. Zijn bekende zender “Old Betsy” heeft trouwens een ereplaats op het ARRL-hoofdkantoor. Maxim richtte eveneens in 1926 de Amateur Cinema League op in New York. Hij werd tot voorzitter verkozen. De Amateur Cinema League publiceerde een maandelijks tijdschrift genaamd Movie Makers.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de volgende ARRL-wepagina: Happy 150! The Hiram Percy Maxim Birthday Celebration!

 

Bron: ARRL
Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ