PA75LIMBURG: 75 jaar vrijheid in Limburg

QSL-kaart PA75LIMBURG

De geallieerde troepen bevrijdden tussen 12 september 1944 en 3 maart 1945 de provincie Limburg van de Duitse overheersing.

Om dat te vieren zal de speciale roepnaam PA75LIMBURG te horen en te werken zijn van 12 september 2019 tot 3 maart 2020, precies 75 jaar na de bevrijding van heel Limburg.

PA75LIMBURG zal in deze periode te horen zijn op verschillende banden in verschillende transmissiemodes, maar de focus ligt op de HF-banden en SSB.

De bevrijding van Limburg

Na D-Day in juni 1944 bevrijdden de geallieerden grote delen van Frankrijk en België, voordat ze op 12 september 1944 in het meest zuidelijke deel van Limburg arriveerden. Slechts twee dagen later lukte het om de eerste Limburgse stad te bevrijden.

Na de bevrijding van Maastricht volgde het hele zuiden van de provincie vrij snel. Ondertussen werden delen van enkele andere Nederlandse provincies bevrijd en vond in het oostelijke deel Operation Market Garden plaats. Het noordwesten van Nederland ging nog gebukt onder de bezetting van Nazi-Duitsland.

Na de bevrijding van zuiden en westen van Limburg, stokte in de herfst van 1944 het oprukken van de geallieerden. In een poging te voorkomen dat de geallieerden de grens met Duitsland zouden oversteken, groeven de Duitsers zich in. Zo vertraagden zij het verder oprukken van de geallieerden. Het feit dat veel geallieerde troepen werden doorgestuurd richting het Ardennenoffensief in de Belgische Ardennen, hielp ook niet.

Gelukkig, in januari 1945 startte Operatie Blackcock. Het doel van deze operatie was het bevrijden van de zogenoemde Roerdriehoek, het Duitse bruggenhoofd tussen Roermond, Maaseik en Geilenkirchen. De veldslagen waren hevig, de Duitsers verwoestten dorpen en steden, de geallieerden moesten bijna letterlijk iedere kilometer bevechten. Op 3 maart werden dan toch de laatste Limburgse steden bevrijd.

Het duurde nog tot 11 juli 1945 voordat de geallieerden heel Nederland bevrijdden.