Duitse telegrafievereniging AGCW bestaat 50 jaar

AGCW-logoDe Duitse telegrafievereniging AGCW bestaat op 1 mei aanstaande precies 50 jaar. Otto Wiesner (DJ5QK) richtte de vereniging op met als doel om het gebruik van CW onder zendamateurs te stimuleren. Ondanks de opkomst van SSB in de beginjaren, wist de vereniging zich toch te handhaven. Eind 1971 had de club net 100 leden, nu zijn dat er 2200.

Om het 50-jarig jubileum te vieren, worden in de maanden april en mei diverse activiteiten georganiseerd.

QRS-week

Samen met de Europese CW-vereniging EuCW organiseert AGCW van 26 tot 30 april de QRS-week. Deze activiteit is bedoeld voor beginners en herintreders in de kunst van de telegrafie. Het is de bedoeling om in deze week hele normale CW-QSO’s te maken met een maximale snelheid van 14 woorden per minuut. Er is dus geen sprake van een contest

Kijk voor meer details op de website van EuCW: EuCW QRS ACTIVITY WEEK

AGCW-activiteitsweek

Van 17 tot 22 mei is de AGCW-activiteitsweek. Ook dit is geen contest. Het doel is uitsluitend om het CW-verkeer op de amateurbanden te verhogen. AGCW organiseert deze activiteit overigens ieder jaar, in de week van Pinksteren, van maandag tot zaterdag.

Voor ieder QSO per band is een punt te verdienen. QRP-stations ontvangen zelfs twee punten. Ook luisteramateurs kunnen meedoen.

Meer details: AGCW-Aktivitätswoche

Certificaat “50 jaar AGCW”

Het ’50 jaar AGCW’-certificaat is beschikbaar voor iedere zendamateur die in de maand mei minstens met drie jubileumstations een verbinding maakt. De roepnamen van deze stations eindigen allemaal op “50AGCW”, zoals CR50AGCW, PA50AGCW, DP50AGCW en OE50AGCW.

Om het certificaat aan te vragen, stuur je een lijst met QSO’s, inclusief band en datum, naar sp1eg(at)wp.nl. Het certificaat wordt in digitale vorm, gratis aangeboden.

Jubileumactiviteit

In de gehele maand mei is de jubileumactiviteit. Wederom is het doel om zoveel mogelijk CW-verbindingen te maken, waarbij de stations ook naam en QTH uitwisselen. AGCW-leden geven bovendien hun lidmaatschapsnummer door. De activiteit staat overigens alleen open voor individuele deelnemers, inclusief luisteramateurs.

Tijdens de QSO’s moeten de morsetekens vanzelfsprekend met het gehoor worden opgenomen. Elektronische hulpmiddelen voor de decodering zijn dus niet toegestaan. Alle amateurbanden mogen gebruikt worden en er zijn in totaal vijf deelnemersklassen:

  • A: meer dan 150 Watt uitgangsvermogen
  • B: maximaal 150 Watt uitgangsvermogen
  • C: maximaal 5 Watt
  • D: Rookie-klasse, maximaal 100 Watt. De Rookie-klasse is bedoeld voor beginners en “herintreders”
  • E: luisteramateurs

Meer informatie: Jubiläumsaktivität