Kort radioamateurnieuws – week 15, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Nieuwe indringer op onze 12 meter amateurband;
  2. Bediening CASIO fx-82NL in Jip en Janneke taal;
  3. Mills on the Air op molens in Leiden en omstreken;
  4. Eerste YOTA Nieuwsbrief voor IARU Regio 1;
  5. Luisterstation Post GOLF actief als PA75GOLF 20-21 april;
  6. Headset Hacks & Moerassen in de lucht;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Nieuwe indringer op onze 12 meter amateurband

25000 kHz CODAR radar Radiolocation with KiwiSDR TDoA, showing the area of Ancona (Italy). By Wolf, DK2OM

Er is helaas weer een nieuwe indringer op een van onze amateurbanden. Vanaf half maart is er dagelijks een “CODAR” (Coastal Ocean Dynamics Applications Radar) actief met centrale frequentie 25000 kHz. Het signaal gebruikt een bandbreedte van 200 kHz en vervuilt dus ook het grootste deel van onze 12 meter amateurband. Volgens peilingen is dit storende systeem te vinden nabij Ancona in Italië.

Maar er is ook goed nieuws. De maart 2024 nieuwsletter van IARUMS Regio 1 is uit. En dat zijn 28 pagina’s vol met informatie over wat je niet op de amateurbanden wilt horen, maar wat er helaas toch wel is. Zoals inmiddels gebruikelijk met links naar Youtube video’s zodat je de storingen ook zelf goed kunt zien en beluisteren. En uiteraard met meer informatie over eerdergenoemde CODAR.

Met dank aan Ruud, PG1R
VERON Coördinator IARUMS

 

2. Bediening CASIO fx-82NL in Jip en Janneke taal

De Stichting Radio Examens ontving eind afgelopen jaar van het CBR een brief waarin werd medegedeeld dat – na een korte overgangsperiode – alleen de nieuwe Casio rekenmachine fx-82NL mag worden gebruikt bij de examens radiozendamateur F en N.

Naar aanleiding van dit bericht hebben de mensen van IWAB.nl een CASIO fx-82NL handleiding in Jip & Janneke taal online gezet.

Er zijn veel formules die direct met de cursus zendamateur te maken hebben. En deze worden op deze pagina uit gelegd aan de hand van examenopgaven. Zo leer je hoe dit Japanse rekenwonder te gebruiken.

Veel succes met de studie!

Met dank aan Willem, PA3KYH

 

3. Mills on the Air 2024 op molens in Leiden en omstreken

PE6MILL Rodenburgermolen

Zoals zo langzamerhand een traditie is geworden zal de afdeling A28 ook dit jaar weer actief zijn op een aantal molens en wel op zaterdag 11 mei 2024.

PC6MILL Stadsmolen

De Rodenburgermolen en de Stadsmolen, beheerd door de Molenstichting Leiden en omstreken, en de Broekdijkmolen beheerd door de Rijnlandse molenstichting, zullen in ieder geval bemand worden door vrijwilligers van zowel de VERON als van de VRZA.

PB6MILL Broekdijkmolen

Er zal gewerkt worden op de VHF (70 cm en 2 meter)- en HF (10, 20 en 40 meter)-amateurbanden. De calls voor de molens zullen zijn PE6MILL voor de Rodenburgermolen, PC6MILL voor de Stadsmolen en PB6MILL voor de Broekdijkmolen.

Kom gerust op bezoek, in persoon of on the waves!

Met dank aan Ger, PA2KOP

 

4. Eerste YOTA Nieuwsbrief voor IARU Regio 1

Wij van de IARU Jeugdwerkgroep zijn blij de eerste YOTA Nieuwsbrief voor IARU Regio 1 te kunnen publiceren. De nieuwsbrief is bedoeld om jullie op de hoogte te houden van alles wat er gebeurt en om de YOTA-gemeenschap dichter bij elkaar te brengen. In elke komende nieuwsbrief zullen we ook kort alle verschillende Jeugdwerkgroep leden voorstellen en licht werpen op de verschillende gebieden waar we aan werken.

Zorg ervoor dat je deze nieuwsbrief deelt met alle jonge amateurs in je land en iedereen die geïnteresseerd is.

Als je ideeën of verzoeken hebt voor wat je in de nieuwsbrief zou willen zien, laat het me dan weten!

73, Henni Hiirsalmi, OH1ESI
Voorzitter van IARU R1 Jeugdwerkgroep

 

5. Luisterstation Post GOLF actief als PA75GOLF het weekend van 20-21 april

Het huidige clubgebouw van de Radioclub de Bevelanden

Met de herdenking van het 75–jarige bestaan van de NAVO is er gedurende het weekend van 20–21 april een speciaal amateur radiostation actief in het clubhuis van de Radioclub de Bevelanden in Wilhelminadorp (Zeeland). De radioclub is gevestigd in het voormalige luisterstation van defensie dat actief naar Russische militaire radio luisterde gedurende de koude oorlog. De codenaam van het station was “Post GOLF”. Ons clubhuis wordt ook regelamtig door afdeling 33 gebruikt.

Wij zijn hierover ook op de lokale radio geweest met meer details hier te vinden:

73 de Annard, PB5A

 

6. Headset Hacks & Moerassen in de lucht

AmateurLogic.tv is een leuk en leerzaam Youtube kanaal over amateurradio en technologie. In deze editie hackt presentator George een gamerheadset voor radioamateur gebruik. Dus dat is beslist even de moeite van het kijken waard voor de zelfbouwers onder ons.

Verder heeft Emile een video over “Moerassen in de lucht“. Dat klinkt nogal bizar, maar dit is natuurlijk een slechte Nederlandse vertaling van “Swamps On The Air“. Dus zeg maar “Parks On The Air”, echter dan wel flink wat drassiger. Niet te verwarren trouwens met “Summits On The Air” dat dezelfde afkorting gebruikt.

Met dank aan Tom, PC5D

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.