Idzerda Day 100 jaar radio

IdzerdaOp  6 november 2019 bestaat de Nederlandse radio 100 jaar. Op die dag in 1919 verzorgde Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda de eerste Nederlandse publieke radiouitzending. Ingenieur Hanso Idzerda ontwikkelde samen met Philips een zendtriode. Hiermee was het voor het eerst mogelijk spraak en muziek de ether in te sturen. Nadat Idzerda een zendvergunning had verkregen plaatste hij op 5 november een aankondiging in het NRC. Deze Radio Soireé-Musicale zond hij uit op de avond van 6 november 2019 tussen 8 en 10 uur. Zijn zendstation opereerde onder de roepletters PCGG op 1050 en 1070 meter. Dat was tot over de landsgrenzen te ontvangen.

Faillissement

In 1924 ging het bedrijf van Idzerda failliet en stopte vergunning en daarmee de uitzendingen. Wel ging hij met een nieuwe vergunning nog door met nachtelijke uitzendingen tot 1932. In de tweede wereldoorlog hield hij zich bezig met verzetswerk. Hij werd in 1944 door de Duitsers opgepakt en standrechtelijk geëxecuteerd.

Idzerda Day 100 jaar radio

Als waardering voor het werk van Hanso Idzerda organiseert de VRZA het evenement “Idzerda Day 100 jaar radio”. Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente Den Haag, Radio Extra Gold, 192 Radio, Radio West en Den Haag FM.
Het evenement zal plaatsvinden in het Kurhaus en in het pand van de DIRA-Group in Den Haag.

De presentatie vanuit het Kurhaus nemen de radiostations voor hun rekening. Er komen bijzondere gasten aan het woord. Bovendien kan men vanuit het Kurhaus radioverbindingen met radiozendamateurs zien maken. Daarvoor is er een speciale roepnaam: PA100PCGG. Zo kan het publiek kennis maken met “amateurradio”.

Alle gewerkte stations krijgen een fraaie Full-Color QSL kaart!

Naast de radio-uitzendingen vanuit het Kurhaus wordt er tevens vanuit een tweede locatie (het pand van de DIRA-Group) wereldwijd uitgezonden op de amateurfrequenties. Tevens is op beide locaties een bescheiden expositie te bewonderen met radio gerelateerde goederen.

100 jaar radioWaar en wanneer

6 november 2019 van 10.00 tot 21.00 uur

Kurhaus: Gevers Deynootplein 30, 2586 CK Den Haag

DIRA-Group: Dekkershoek 5a, Dekkershoek 5b, 2552 DA Den Haag

De entree op beide locaties is gratis