Met TM75LM herdenkt A03 75 jaar operation Dragoon

Met TM75LM herdenkt A03 75 jaar operation DragoonMet de speciale roepletters TM75LM herdenkt een groep van afdeling a03 Amersfoort “Operation Dragoon”. De speciale roepletters TM75LM zijn van 15 tot en met 18 augustus te werken.

Operation Dragoon

Operation Dragoon is in de planningsfase operation Anvil genoemd. Pas later toen ook de grootste amfibische landing de naam ‘Operation Overlord‘ kreeg is de naam aangepast. Operation Dragoon is de amfibische landing op de Franse Middenlandse Zeekust. Daarmee zijn 300.000 geallieerde strijdkrachten in Zuid-Frankrijk op de standen van St-Raphaël, Ste-Maxime, St-Tropez en Cavalaire-sur-Mer gezet. Waardoor een tweede front is gevormd om de Zuid-Franse havens Marseille  en Toulon in handen te krijgen. Door een nieuw front te openen wilden de strijdkrachten de druk op de andere fronten verminderen.

Om de invasiestranden veilig te stellen, landde de eerste ABTF (Airborne Task Force), met ruim 9000 para’s (US, GB, F) in de vroege morgen van 15 augustus 1944 rondom het dorp Le Muy. Na een eerste poging op 15 augustus 1944 het dorp Le Muy te bevrijden lukte dat de volgende dag.

TM75LM aktief vanaf Musée de la Libération du Muy

De Amersfoortse groep zal actief zijn vanuit het Musée de la Libération du Muy (Bevrijdingsmuseum van Le Muy), Tour Charles Quint, RN7 Le Muy (qth locator: JN33GL).

73 Hans PA2JWN