Promoot de Internationale Dag van Personen met een Handicap op 3 december

Promoot de Internationale Dag van Personen met een Handicap op 3 decemberDe International Amateur Radio Union nodigt elk jaar de aangesloten vereniging uit om deel te nemen aan de Internationale Dag van Personen met een Handicap.

Ieder jaar heeft de Internationale Dag van Personen met een Handicap een specifiek thema. Dit jaar is dat “Verenigd in actie om de Sustainable Development Goals (SDG’s) voor, met en door personen met een handicap te redden en te verwezenlijken“.

Doelstellingen

De IARU heeft het over Sustainable Development Goals (SDG’s) of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Deze hebben tot doel onze wereld te transformeren. Ze zijn een oproep tot actie om een einde te maken aan armoede en ongelijkheid. En ook om de planeet te beschermen. Plus om ervoor te zorgen dat alle mensen van gezondheid, rechtvaardigheid en welvaart kunnen genieten.

De Internationale Dag van Personen met een Handicap is een wereldwijde kans om het bewustzijn te vergroten. En om de inclusiviteit voor personen met een handicap te bevorderen. De International Amateur Radio Union (IARU) nodigt alle radioamateurs uit om deze dag op 3 december te promoten. Neem voor meer informatie contact op met Riri OD5RI,  IARU Regio 1 PDRA-coördinator.

Waarom is deze dag zo belangrijk?

De Internationale Dag van Personen met een Handicap herinnert ons aan het belang van toegankelijkheid en gelijkheid voor alle leden van de samenleving, ongeacht hun capaciteiten. Het is een dag om de uitdagingen te erkennen waarmee mensen met een handicap worden geconfronteerd. En om hun bijdragen aan onze gemeenschappen voorop te stellen.

Raak betrokken

De jaarlijkse viering van de Internationale Dag van Personen met een Handicap op 3 december, werd in 1992 opgericht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Elk jaar krijgen radioamateurs vanuit de International Amateur Radio Union de vraag of ze actief willen zijn met speciale roepletters.

Dit heeft tot doel de rechten en het welzijn van personen met een handicap in alle domeinen van de samenleving te bevorderen. En om het bewustzijn over de situatie van personen met een handicap in elk aspect van het politieke, sociale, economische en culturele leven te vergroten.

OT5IDPD promoot de Internationale Dag voor Personen met een Handicap

De jaarlijkse viering van de Internationale Dag van Personen met een Handicap werd in 1992 uitgeroepen door resolutie 47/3 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Ieder jaar krijgen radioamateurs de vraag om met een speciale roepletters actief te zijn in België. Dit jaar is OT5IDPD toegekend door het BIPT. De roepnaam is actief van 3 november tot 14 december 2023 op alle banden. Het station werkt in CW en SSB.

Deze roepletters worden enkel door anders valide radioamateurs geactiveerd. Alle operatoren zijn radioamateurs met een beperking. Deze operatoren zijn:

  • Frank ON4AAC
  • Raff ON6IX
  • Greg ON6YP
  • Erik ON4ANN

Na de activatie is er een speciale QSL-kaart beschikbaar. Het log wordt geüpload naar LOTW, Clublog en eQSL. Papieren QSL-kaarten versturen we automatisch via het bureau. De QSL-kaarten gaan via ON6WL (UBA- sectie WLD).

Lees ook het artikel op deze Verenigde Naties pagina.

Bron: IARU Regio 1

Met dank aan Ronny ON6CQ voor dit artikel