Kort radioamateurnieuws – week 35, 2024
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Laatste kans amsat alias te gebruiken;
- Lezing DATV in Flevoland op 3 september;
- ES1924TE vierde 100 jaar amateurradio;
- Een PLL op basis van een Arduino;
- Diplom Interessen Gruppe viert 55e verjaardag;
- Arthur Andrews Collins – een biografie;
- Hoekse Waard Vossenjacht op 6 oktober;
Kort radioamateurnieuws
1. Vandaag is je allerlaatste kans om jouw amsat.org alias te gebruiken
Het zal niemand ontgaan zijn. De gratis Mail Alias Service van AMSAT stopt deze maand. Die AMSAT e-mail alias stelde je in staat om een e-mail te sturen naar radioamateurs zonder hun werkelijke mailadres te kennen. Een mail aan roepletters@amsat.org was voldoende.
In eerste instantie wilde men op 1 augustus 2024 de stekker uit de alias service trekken. Maar al snel verscheen 31 augustus 2024 als einddatum in de AMSAT communicatie. En dat is vandaag! Dus heb je nog een AMSAT adres in gebruik, dan is vandaag je laatste kans om er mail op te ontvangen. Bijvoorbeeld om een bevestigingscode te ontvangen om ergens in te kunnen loggen om er een ander mailadres in te stellen.
Tevens willen we VERON leden die nog een AMSAT adres in onze ledenadministratie hebben staan vragen om snel een ander adres aan ons door te geven. En die paar @veron.nl aliassen die na vandaag nog naar een @amsat.org adres doorverwijzen zullen komende week worden verwijderd.
Met speciale dank aan het AMSAT team voor vele jaren goede mail alias service
2. Lezing over DATV door Richard PA1RAM bij VERON Flevoland op 3 september 2024
Tijdens de eerste afdelingsbijeenkomst van VERON afdeling Flevoland (A41) op 3 september 2024 geeft Richard PA1RAM een lezing over DATV. Richard maakt gebruik van onder andere de PLUTOSDR en bouwt veel zelf. Dit belooft dus een leuke maar vooral een interessante avond te worden. Voor zowel de beginnende als de doorgewinterde DATV-er.
Dus kom eens gezellig langs bij VERON Flevoland. Het adres van onze vergader locatie is:
De Blokhut Bramzijger
Uilenweg 9
8245 AB Lelystad
Onze verenigingsavonden zijn elke 1e dinsdag van de maand vanaf 20.00 uur.
Met dank aan Johan PA3JEM
3. ES1924TE vierde 100 jaar amateurradio tijdens de eerste Estse Republiek
Ter gelegenheid van 100 jaar amateurradio was in Estland van 5 tot 18 augustus 2024 het event station ES1924TE actief. Op de QRZ pagina staat ook een link naar een webpagina van de Estonian Radio Amateurs Union die is gewijd aan de historie van amateurradio in dat land. En dat stukje geschiedenis is zeker het lezen waard
De eerste bewijzen voor de ontvangst van omroepsignalen in Estland dateren uit het begin van de jaren 1920. Maar de eerste Estse omroepuitzending zelf vond plaats op 11 mei 1924 vanaf een station in Haapsalu. Tegen die tijd hadden drie schooljongens uit Pärnu – Eugen Tumma, Vitali Aleksandrov-Suigussaar en Karl Olof Leesment al iets geleerd over amateurradio als hobby.
Met dank aan Tom PC5D
4. Een PLL op basis van een Arduino “omdat het kan“
Het is niet echt rocket science maar het idee om een Fase-Lus-Synthesizer op basis van een Arduino te maken speelde al heel lang bij mij. Dus gewoon eens een middagje wat geknutseld om te kijken of het gaat.
Uiteraard heb je allerlei mooie chipjes daarvoor die dat allemaal veel beter en mooier kunnen, en tegenwoordig hoeft dat zelfs niet meer, je hebt nu gewoon de hele rimbam in een chipje zitten, denk aan de populaire SI5351; daar zitten maar liefst drie complete PLL schakelingen in, of de ADF5351; hopla, in no time zit je op 4 GHz! Nee, het idee was gewoon zelf een oscillator knutselen, en een Atmel chipje gebruiken om de frequentie te bepalen en bij te regelen, dat moet toch lukken.
In het verleden heb ik dat wel eens met een FPGA gedaan (en daar ook een artikeltje over geschreven) maar dat is eigenlijk veel eenvoudiger, omdat je dan gewoon een PLL chipje kan nabouwen. Een Microcontroller is absoluut niet de ideale oplossing om dit voor elkaar te krijgen, maar we doen dat dus “Omdat het kan !”
Dit drie pagina’s tellende leerzame artikel lezen we in de RAZzies van september 2024, het maandblad van de Radio Amateurs Zoetermeer. Maar er is nog veel meer leuks te lezen in deze uitgave. Bijvoorbeeld een 40m CW QRP transceiver, Opa Vonk rekent aan beweringen, een eenvoudige CMOS keyer en PA3CNO’s Blog. Lees deze en eerdere edities via deze link.
Met dank aan Pascal PA3FKM
5. Diplom Interessen Gruppe (DIG) bestaat 55 jaar
Het “Jubilaeums Diplom-DIG55” wordt uitgegeven door de DIG ter gelegenheid van het 55 jarig jubileum. Voor dit diploma moet men 55 DIG-leden in 5 DXCC-gebieden werken of horen, waarbij het station DQ55DIG verplicht is. Aanvullend moet deelname aan de DIG-Rundspruch vijf keer door de betreffende rondeleider bevestigd worden. Zou dit niet mogelijk zijn, dan kan ieder ontbrekende Rundspruch verbinding worden vervangen door DQ55DIG, als joker in een steeds andere band/mode-combinatie. Alle modulatiesoorten zijn geldig, Phone, CW en digitaal.
De DIG-Rundspruche zijn er in de regel iedere week. Op woensdag om 18:00 UTC in CW op 3557 kHz. Aanmelden vanaf 17:45 UTC. En op donderdag om 18:00 UTC in SSB op ongeveer 3779 kHz. Aanmelden vanaf 17:15 UTC. Na de Rundspruch moet je bevestigen dat de uitzending is gehoord.
De voorwaarden lees je op pagina 16 van het DIG-PA Bulletin nummer 81, het magazine van DIG-PA Nederland. Er staan trouwens nog meer lezenswaardige artikelen in dit bulletin, dus lees ‘m rustig helemaal door. Oudere DIG-PA Bulletins zijn hier te vinden.
Met dank aan Jan PA0JNH
6. Arthur Andrews Collins – een boeiende biografie in het PI4HAL bulletin
Arthur Andrews Collins (9 september 1909 – 25 februari 1987) was een Amerikaanse radio-ingenieur en ondernemer. Als tiener kreeg hij nationale erkenning voor zijn belangrijke vooruitgang op het gebied van radiocommunicatie. Later richtte hij zijn eigen radiotechnisch en productiebedrijf op in 1933, Collins Radio Co.
Collins Radio breidde zich snel uit tijdens de Tweede Wereldoorlog en groeide uiteindelijk uit tot een Fortune 500 marktleider op het gebied van luchtvaartelektronica, telecommunicatie en militaire, ruimte- en commerciële radiocommunicatie. Collins en zijn bedrijf werden uiteindelijk pioniers op het gebied van computer- en communicatietechnologie.
Hij werd algemeen beschouwd als een genie op het gebied van elektronica-innovatie, maar schuwde persoonlijke publiciteit en is tegenwoordig relatief onbekend, zelfs binnen de elektronicagemeenschap.
Dit zijn de eerste regels van een wel 9 pagina’s lang artikel in het PI4HAL Bulletin nummer 9 van september 2024. Maar niet alleen dit artikel is het lezen waard. Het gehele PI4HAL bulletin is erg goed leesvoer. In totaal 69 pagina’s informatie over de raakvlakken tussen het radioamateurisme en de grote vaart. De inhoudsopgave is al anderhalve pagina lang, dus dan weet je wel dat het bulletin tjokvol mooie artikelen staat. Voor elk wat wils.
Met dank aan Bert PC4Y
7. VERON Hoekse Waard organiseert 3e Vossenjacht op 6 oktober 2024
Op zondag 6 oktober 2024 hebben we Paul PD2PKM en Anne-Sophie NL 13798 weer bereid gevonden om vos te staan op een mooie locatie in de Hoeksche Waard. Diverse teams van de vorige vossen doen mee, u ook?
We verzamelen zoals gebruikelijk vanaf 13.00 uur LT aan de Sportlaan in Puttershoek bij het Scouting gebouw om na inschrijving (gratis) om 14.00 uur te kunnen vertrekken.
Dit lezen we in de VHWN van augustus 2024, het maandelijks bulletin van VERON afdeling Hoekse Waard (A52). Maar er is meer te lezen in dit bulletin. Bijvoorbeeld over de bijeenkomsten, de aanstaande JOTA, DX nieuws en nog veel meer. Dus lees ‘m gewoon eens helemaal door!
Met dank aan Gerard PD2GSP
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.