Koude Oorlog weekend in het Geniemuseum te Vught op 20 en 21 april

Koude oorlog weekend in het Geniemuseum te Vught op 20 en 21 aprilDe Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog en Stichting Liniebreed Ondernemen hebben het initiatief genomen om bij het Weekend van het verdedigingserfgoed, 20 en 21 april 2024, schuilkelders, luchtwachttorens, forten, bunkers, vestingen, linies en meer verdedigingserfgoed open te stellen voor het publiek.

Het thema is 75 jaar NAVO/NATO. Deze organisatie is op 4 april 1949 in Washington opgericht.

Aandacht voor de Koude Oorlog

Het doel is om meer aandacht te schenken aan de periode van de Koude Oorlog. Door het openstellen van zowel Militaire als Civiele locaties moet er een duidelijker beeld komen, welke maatregelen er zijn genomen in de Koude Oorlog.

Koude Oorlog weekend in het Geniemuseum te Vught op 20 en 21 aprilOp het terrein van het Geniemuseum in Vught is een verbindingsbunker aanwezig van de Provinciaal Militair Commandant (PMC) Noord-Brabant. Die bunker is eind jaren zeventig van de vorige eeuw gebouwd naar een ontwerp van de Dienst Genie van Defensie. De PMC en zijn staf konden zich hier in het geval van een crisissituatie terugtrekken en leiding geven aan de eenheden. De bunker maakte deel uit van een landelijk verbindingsnetwerk en was gekoppeld aan een tientallen meters hoge zendmast op de naastgelegen Lunettenkazerne; deze mast is in 2002 gesloopt.

Deels in originele staat teruggebracht

Koude Oorlog weekend in het Geniemuseum te Vught op 20 en 21 aprilDe bunker is voorzien van verschillende ruimten die de laatste jaren door enthousiaste vrijwilligers van het Geniemuseum (deels) in originele staat zijn teruggebracht. En in het weekend van 20 en 21 april 2024 zijn Brabantse radiozendamateurs van 9:00 tot 18:00 uur aanwezig in en om de bunker met apparatuur voor HF, VHF en UHF communicatie.

Zij maken wereldwijd verbindingen en gebruiken moderne apparatuur en militaire radiozendontvangers. Deze apparatuur is o.a. ter beschikking gesteld door de Historische Collectie Verbindingsdienst uit Amersfoort.

De radioamateurs gebruiken een speciale call: PE75NATO.

Het is een unieke kans om dit Brabantse icoon uit de Koude Oorlog in Vught te bekijken en beleven. Het adres van het Geniemuseum is Lunettenlaan 102, 5263 NT Vught. Het museum is op beide dagen open van 9:00 tot 18:00 uur.

Voor nadere informatie:

Contactpersonen: