SAQ Grimeton op 24 oktober actief, honderd jaar Zweeds vrouwenkiesrecht

De Zweedse historische langegolfzender SAQ Grimeton zal op 24 oktober wederom in de lucht zijn op 17,2 kHz. Deze keer vanwege het honderdjarig bestaan van uniform vrouwenkiesrecht in Zweden. De CW signalen van de langegolfzender kunnen altijd op heel wat belangstelling van radioamateurs rekenen. Immers is het voor veel radioamateurs telkens weer een uitdaging om de signalen van de Zweedse langegolfzender SAQ te detecteren.

De laatste werkende VLF-zender

De langegolfzender of ook VLF-zender (Very Low Frequency) Grimeton met de roepnaam SAQ, is gelegen nabij Varberg. Dit Zweedse kustplaatsje ligt ten zuiden van Götenburg. Hier staat de Alexanderson alternator die in 2004 is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Want tot de uitvinding van elektronenbuizen in de jaren 1920 was de Alexanderson-dynamo een belangrijke high-power radiozender. Dit was één van de eerste apparaten die gemoduleerde audio via radiogolven kon verzenden.

SAQ Grimeton uitzending live te volgen

Grimeton Werelderfgoed nodigt alle radioamateurs en SWL uit mee te doen met de viering van VN-dag op 24 oktober. Het evenement is ook middels een videostream vanuit het Zweedse Grimeton live te volgen en ontvangstrapporten kunnen per e-mail via info@alexander.n.se worden overgemaakt aan het station.

Aandacht voor vrouwen

Bij deze gelegenheid wil Zweden aandacht vragen voor de inbreng van vrouwen in vredesvraagstukken. Daarvoor is de organisatie Acting 4 Change uitgenodigd, een organisatie die werkt met de empowerment van vrouwen in Casamance in Senegal.  Daarom zijn zij gevraagd te praten over de deelname van vrouwen aan het vredesproces vanuit een Senegalese invalshoek.

Zender start en vredesbericht

De zender start rond 16.30 UTC op 17.2 kHz. Om 17.00 UTC wordt er een vredesbericht verzonden met de historische SAQ-zender. Deze keer worden er echter geen QSL-kaarten uitgegeven en er wordt geen lijst met rapporten samengesteld. Maar Grimeton accepteert wel via info@alexander.n.se korte luisterrapporten.

Verder op het programma, dat duurt van 18.00 – 20.00 uur:

  • Welkom door de CEO van Grimeton Werelderfgoed, Camilla Lugnet.
  • Participatie van vrouwen in het vredesproces: Empowerment van vrouwen in Casamance door de president van Acting 4 Change, Linda Ohlsson.
  • Concert met Kilimandiarou: Welkom bij een avond vol tekenen van gemeenschap en vrede.

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ