Etherpiraten verstoppen apparatuur in zendmasten telecombedrijven

Etherpiraten verstoppen steeds vaker hun apparatuur in zendmasten van telecombedrijven. Om de illegale zenders te beschermen worden grove middelen ingezet.

Dat laat Agentschap Telecom desgevraagd weten. Inspecteurs van de etherwaakhond zien een verschuiving: van illegale zenders in een mast achter in de tuin naar officiële zendmasten van telecombedrijven.

Zelfbouwmasten of zenders die in bomen in natuurgebieden hangen zijn geen uitzondering meer. Die apparatuur hangt daar uiteraard onbemand en op afstand, waardoor een boete opleggen aan etherpiraten moeilijk is.

Donderdag 10 oktober stonden twee mannen terecht bij de economische politierechter in Assen op verdenking van zendpiraterij. Een 21-jarige man uit Nieuwe-Pekela en een 20-jarige man uit Blijham zouden een KPN-terrein hebben betreden door een hek kapot te maken. Bij dit KPN-basisstation probeerden de twee mannen een radioapparaat en een vermogensversterker aan te leggen. Ze werden door de Koninklijke Marechaussee op heterdaad betrapt.

Vernielingen en bedreigingen

KPN komt dit een aantal keer per jaar tegen, bevestigt Stijn Wesselink van het telecombedrijf. ,,Alle Nederlandse telecomproviders hebben last van etherpiraten die gebruik maken van de zendmasten van de operators.” Afgelopen augustus werd nog een radiozender bij Midwolde uit de lucht gehaald door de politie. Ook daar waren een zender en een illegale antenne bovenin een zendmast gehangen. De signalen worden daarheen doorgestuurd vanaf een totaal andere plek, waar de piraten hun radioshow uitzenden.

Deze etherpiraten verstoren niet alleen het mobiele netwerk, maar vernielen daarbij ook diverse zaken. ,,Denk aan het vernielen van hekwerken, toegangsdeuren, stroomtoevoer en kabels om illegale apparatuur in de zendmasten aan te brengen”, vertelt Wesselink.

Veel support van luisteraars

In het noorden en oosten van het land zijn tal van piratenzenders, die vaak uitsluitend Nederlandstalige muziek draaien, in de ether. Die kunnen rekenen op veel support van luisteraars. Een woordvoerder van Agentschap Telecom, die liever niet met naam genoemd wil worden, zegt dat illegaal zendgebruik een maatschappelijk probleem is. ,,We zien ook verharding optreden. Er zijn minder etherpiraten, maar die zijn wel crimineler in hun gedrag.”

Zo worden inspecteurs van Agentschap Telecom thuis bedreigd. Dit gaat zelfs tot mishandeling van de etherinspecteur aan toe. Om de illegale zenders te beschermen, barricaderen piraten die met asbestsnippers of vaten brandstof bij zelfbouwmasten.

Toenemende schade

Inspecteurs zullen zo’n olievat niet zelf verwijderen. Ook van het kankerverwekkende asbest blijven ze af. Daarvoor worden gespecialiseerde reinigingsbedrijven ingehuurd. ,,Als je de mast omlaag trekt en zo’n vat olie komt op de grond heb je een milieudelict. Het kost tijd en veel geld. De belastingbetaler draait daar voor op.”

Ook het Openbaar Ministerie Noord-Nederland meldt dat er sprake is van toenemende schade door deze zendpiraten.

De woordvoerder van Agentschap Telecom zegt dat natuurbeheerders ook schade ondervinden van de illegaal geplaatste zenders. Diep in bosgebieden worden onbemande zenders in bomen geknoopt. ,,Geregeld treffen wij complete vrachtwagens aan in een gebied van Staatsbosbeheer met een grote mast erop.”

Bas van Sluis
Algemeen verslaggever in Drenthe. Voorliefde voor nieuws en verhalen. Geboren Drent. Oud-Groninger. Veenkoloniaal.

Dit artikel werd met toestemming overgenomen uit het Dagblad van het Noorden.