HB roept leden op om storingen te melden bij AT en EMC-EMF Commissie

QRM-terminatorIn de Verenigingsraad 2015 werd een voorstel aangenomen waarin het HB (Hoofdbestuur) werd opgedragen om bij AT (Agentschap Telecom) aan te dringen op betere handhaving van de EMC normen. Het voorstel geeft duidelijk aan dat radioamateurs de storingsproblematiek als een serieuze bedreiging zien. Het HB ziet het voorstel als een extra motivatie om de problematiek hoog op zijn agenda te houden. Het HB roept VERON leden dan ook op om storingen in de amateurbanden via de officiële weg, dus bij AT, te melden. Peter Zwamborn PE1GEX , HB-lid en contactpersoon voor de EMC-EMF Commissie, licht toe waarom dat zo belangrijk is:

Handhaving EMC normen

PE1GEX: “Op sociale media, fora, blogs en verenigingsavonden wordt met regelmaat melding gemaakt van storing door o.a. PLC (internet via het stopcontact) adapters, LED verlichting en schakelende voedingen. We kunnen in het halfjaarlijkse amateuroverleg pas aandringen op handhaving van de EMC normen wanneer storingen ook daadwerkelijk, via de enige officiële weg, bij AT gemeld worden. Het aantal meldingen wat nu namelijk bij AT ligt, staat zeker niet in verhouding met wat amateurs via diverse media en op afdelingsbijeenkomsten melden. Dat verschil hebben we in het amateuroverleg kunnen vaststellen. Als concrete storingsgevallen niet bij AT gemeld worden, valt er voor AT ook niets te handhaven”.

EMC-EMF Commissie

Het HB roept ook op om diezelfde storingsmelding bij onze eigen EMC-EMF Commissie te melden. PE1GEX: “Het HB kan met deze meldingen in de hand op het amateuroverleg met AT wijzen op concrete gevallen en op handhaving aandringen. Het HB wil zo ook een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de omvang van deze bedreiging voor de amateurbanden.” De EMC-EMF Commissie biedt VERON leden ook hulp bij het oplossen van storingen. Ook als die veroorzaakt worden door zendamateurs zelf. Voorzitter van deze commissie, Jan Jansen PA0JMG, tijdens de Verenigingsraad 2015: “De commissie is er niet voor niets. Maak er gebruik van”.

Storingen melden bij AT

Ondervind jij storing op een amateurband door een ondeugdelijk apparaat? Meld de storing dan, via de officiële weg, op de website van AT.  Stuur ook een kopie van je melding naar onze EMC-EMF Commissie.

knop-storing-melden