Zelfbouw is springlevend – De radiozendamateur innoveert, bouwt en experimenteert
Amateuronderzoek en innovatie is geen verleden tijd.
Zelfbouw is springlevend. Zendamateurs slaan steeds nieuwe wegen in.
De VERON behartigt en bevordert voor haar leden het beoefenen van amateurradiocommunicatie. En het daarnaast verband houdend experimenteel radio- en elektronicaonderzoek. De VERON geeft hiermee gehoor aan artikel 1.56 van het ITU–radioreglement:…
“Een radiocommunicatiedienst met het doel van zelfstudie, intercommunicatie en technisch onderzoek door amateurs. Dat wil zeggen door naar behoren gemachtigde personen die geïnteresseerd zijn in radiotechniek. Uitsluitend met een persoonlijk doel en zonder geldelijk belang”.
Een aanleiding om eens nader te kijken naar zelfbouw
Hoe is het gesteld met de actieve betrokkenheid van de radioamateur bij innovatie, zelfbouw en experimenteren?
Tegenwoordig zijn de kosten van commerciële apparatuur erg laag. Al voor 25 euro heb je een nieuwe VHF/UHF FM-portofoon. Daarom vragen mensen zich af of de prikkel tot experimenteren en zelfbouw nog wel aanwezig is. Maar de enorme variëteit, de lage kosten van apparatuur en de komst van SDR heeft juist ongekende mogelijkheden gecreëerd. Hierdoor is men juist geneigd te onderzoeken, zelf te bouwen en te innoveren.
Op onze banden zien we nu de opkomst van digitale modi, software en geavanceerde apparatuur. In de afgelopen tijd hebben revolutionaire ontwikkelingen plaatsgevonden in digitale modi. Denk eens aan propagatiebaken-technologie. En ook de toename van SDR-radio’s. Onderzoek en innovatie door zendamateurs is nog lang niet voorbij.
Zelfbouw is springlevend
Het is niet zo dat zelfbouw, experimenteren en innovatie door zendamateurs is afgenomen. Maar de traditionele zelfbouw maakt meer en meer plaats voor de nieuwe technieken. Zo worden leden van de VERON met een serie in de Electron op gang geholpen met Arduino. Radiozendamateurs maken steeds meer gebruikt van de Arduino en is steeds vaker in de “shack” van de zendamateur te vinden. Maar er volgen meer series over nieuwe ontwikkelingen in de zelfbouw. Zo wordt er gewerkt aan een serie over de Raspberry PI voor publicatie in de Electron. Hierdoor zal ook deze technische ontwikkeling door meer radiozendamateurs gebruikt gaan worden.
Al maanden staat het artikel: Maak van je computer of tablet een SDR radio ontvanger in de top 5 van de bezochte pagina’s op de VERON website. Daarom is de Electron redactie op zoek naar iemand die een serie wil schrijven over Software Defined Radio. Wil jij je mede-radiozendamateurs op gang helpen met SDR? Stuur dan een e-mail naar redactie@veron.nl.
De soldeerbout maakt plaats voor het toetsenbord.
Zelfbouw, Experimenten en innovatie bevind zich in een transitie van oude naar nieuwe technieken.
Zelfbouw is springlevend.
Ook meer weten over de nieuwe technieken?
Word dan lid van de VERON en ontvang elke maand de Electron.
Direct lid worden kan met ons online aanmeldformulier.