Agentschap Telecom reageert op Frans voorstel 2 meter band

Agentschap Telecom reageert op Frans voorstel 2 meter bandOp 14 juni 2019 dient Frankrijk op het laatste moment een voorstel in voor de voorbereidende meeting van de CEPT, (Proposal PTA(19)090R1). In dit voorstel staat onder andere:

The list of bands that are proposed for study of possible new allocations to the aeronautical mobile service on a primary basis is revised by adding the band 144-146 MHz, the bands 5000-5010 MHz and 15.4-15.7 GHz being maintained.

Wat neerkomt op het onderzoeken van de mogelijkheid om de 2 meter band primair toe te wijzen aan de ‘aeronautical mobile service’. Een definitief besluit zou bij doorgang van dit voorstel tijdens de WRC van 2023 genomen worden. VERON heeft in een brief aan AT (Agentschap Telecom) gemotiveerd  waarom AT tijdens de CEPT vergadering in augustus tegen dit voorstel van Frankrijk zou moeten stemmen.

Agentschap Telecom reageert, voorstel Frankrijk past in Nederlands frequentiebeleid

Agentschap Telecom geeft in een eerste reactie op de brief aan dat het voorstel van Frankrijk past in het Nederlands frequentiebeleid. Uitgangspunt is hier dat medegebruik en gedeeld gebruik van frequentieruimte wordt gestimuleerd.

Standpunt Agentschap Telecom nog niet duidelijk

De NVC (Nationale VoorbereidingsCommissie) moet hierover nog bij elkaar komen om een beslissing nemen over het voorstel van Frankrijk. Agentschap Telecom geeft aan dat het noodzakelijk is hierbij goed te kijken naar het daadwerkelijk gebruik en inzicht te hebben in de compatibiliteit.

2 meter propagatie experiment en CQ WW VHF contest

Agentschap Telecom geeft dus aan dat:

het noodzakelijk is hierbij goed te kijken naar het daadwerkelijk gebruik

Van belang is dat de radiozendamateurs laten zien waarvoor zij de 2 meter band nodig hebben. Daarom is de afdeling A41 Flevoland gestart met een initiatief om een wereldwijd 2 meter propagatie experiment te doen. Dit experiment staat gepland voor 20 juli 2019 en start om 17.00 utc tot 19.00 utc. Maak QSO’s op de 2 meter band. In welke mode maakt niet uit. Vooral van belang is plezier te beleven aan het maken van verbindingen op de 2 meter band. Vergeet vooral niet de log (adif) in te sturen naar Clublog.org voor de noodzakelijke statistieken. Maar op 20 juli 2019 18.00 utc start ook – voor de contest liefhebber – de CQ WW VHF contest. Een mooie gelegenheid om aan één of beide evenementen mee te doen. Voor deelname aan de contest kijk op de website van CQ WW VHF contest.

VERON volgt standpunt IARU

VERON deelt de mening dat dit voorstel geen levensvatbaarheid heeft. Waarom belastinggeld verspillen aan een onderzoek naar de compatibiliteit als vooraf al duidelijk is dat dit er niet is. Daarbij komt dat er een grote ‘installed base’ is van 2 meter apparatuur over de gehele wereld. Als dit voorstel doorgang vindt komt dit de veiligheid van de luchtvaart niet ten goede. Radiosignalen houden zich nu eenmaal niet aan landsgrenzen.

Als dit voorstel wordt aanvaard als agendapunt van de WRC-23, zou dit vier jaar onderzoek door de overheid vereisen, benadrukte de voorzitter van de IARU, Ellam. Gezien de eerder genoemde uitdagingen, lijkt de conclusie nu al duidelijk. Namelijk dat het delen van de veel gebruikte 2 meter band te veel problemen oplevert en daarom niet levensvatbaar is.

VERON benadrukt gezamenlijk optreden IARU verenigingen

VERON benadrukt en ondersteunt het gezamenlijk optreden van IARU verenigingen. Op dit moment is de 2 meter band nog exclusief voor de amateurdienst en gaat het alleen nog over een voorstel om te onderzoeken of de 144 – 146 MHz is te gebruiken voor de ‘aeronautical mobile service’.  Maar afwachten is geen optie.

Steun het werk van de IARU

Steun het werk van de IARU om de 2 meter band te behouden en word lid van de VERON.