Plan van aanpak voor herijking N-registratie

Herijking N-amateursAgentschap Telecom heeft tijdens het 94e amateuroverleg een informeel verzoek gedaan aan de verenigingen VERON en VRZA om met een plan voor de herijking van de N-registratie te komen. Op 9 maart jl. dit verzoek door Agentschap Telecom geformaliseerd in een brief aan de verenigingen.

Solide pakket komende 5 – 10 jaar

De afgelopen jaren zijn er door de verschillende verenigingen een aantal losse verzoeken gedaan tot het uitbreiden van de mogelijkheden van N-amateurs. Waar is de N-registratie voor bedoeld en welke mogelijkheden horen hierbij? De herijking van de N-registratie moet ertoe leiden dat er een solide pakket komt te liggen voor de komende 5 tot 10 jaar.

VERON, VRZA en AT trekken gezamenlijk op

In de brief van 9 maart vraagt Agentschap Telecom de VERON en VRZA om samen met Agentschap Telecom de mogelijkheden voor N-amateurs te herijken, en daarbij een trekkersrol te vervullen. Agentschap Telecom geeft in de aan wat er met herijking wordt bedoeld en zo moet fundamenteel worden herzien:

  1. waar de N-registratie voor dient;
  2. over welke kennis en kunde men beschikt als men het N-certificaat heeft behaald;
  3. welk gebruik van frequenties daar bij zou moeten horen;
  4. En vervolgens beoordelen welke frequenties hiervoor kunnen dienen, mede gelet op ander gebruik op deze frequenties en stoorpotentieel.

VERON-missie centraal

De herijking N-registratie is een complexe zaak. De werkgroep die het voorstel gaat uitwerken, zet daarbij onze missie in ieder geval centraal.

“De VERON behartigt en bevordert voor haar leden de beoefening van amateurradiocommunicatie en het hiermee verband houdend experimenteel radio- en elektronicaonderzoek.”

Het voorstel moet dus in grote mate amateurradiocommunicatie en experimenteel radio- en elektronicaonderzoek bevorderen.

Alle belanghebbenden

Bij de VERON tellen alle leden mee. Daarom wordt een uitgebreide enquête gehouden onder alle leden, ongeacht of zij N-, F- of luisteramateur zijn. Zo’n enquête opstellen moet uiterst zorgvuldig gedaan worden, want de belangen zijn erg groot. Daarom dat onze leden er nog even op moeten wachten.

De enquête start op 15 mei. Invullen ervan kan tot en met 5 juni. Deelnemen kan alleen als je een geldig lidmaatschapsnummer hebt.

Leden die met een geldig e-mailadres geregistreerd staan in de ledenadministratie (VAS), ontvangen t.z.t. per e-mail een uitnodiging om deel te nemen. Op de website, op Facebook, op Twitter en via PI4AA zullen de leden eveneens opgeroepen worden om deel te nemen aan deze enquête. In het meinummer van Electron zal ook nog een oproep geplaatst worden, voor diegenen die via de andere media onze oproep gemist hebben.

Gezamenlijk plan

De resultaten van de enquête zullen zowel gewogen als ongewogen beoordeeld worden. Een tijdelijk ingestelde werkgroep zal -eventueel- met hulp van al bestaande commissies de objectieve resultaten analyseren en met een voorstel voor de herijking komen. De gezamenlijke resultaten van de VERON en de VRZA moeten uiteindelijk tot een gezamenlijk plan leiden, dat aan Agentschap Telecom gepresenteerd kan worden.

Verwachtingen

De VERON doet haat uiterste best om ieders belang te behartigen. Wat de uitkomst van de herijking ook gaat worden, het zal het beste compromis zijn. We kunnen dan ook niet alle verwachtingen voldoen. Voor een meerderheid van onze leden, die dan ook deelnemen aan de enquête, zal de uitkomst bevredigend zijn maar voor een enkeling kan de uitkomst ook teleurstellend zijn.

Uw mening telt

De uitnodiging om deel te nemen aan de enquête wordt via e-mail, Facebook, Twitter en de website aangekondigd. Bij voorkeur wordt voor de e-mail het @veron.nl alias gebruikt. Heeft u nog geen @veron.nl alias, vraag deze aan via dit aanvraagformulier. Deze alias geeft u ook toegang tot ons Techniek Forum.

Met de VERON kom je verder.