Nieuwe gedragslijn gepubliceerd door Agentschap Telecom

“Vergunningen radiozendamateurs”

Gedragslijn voor Agentschap Telecom bij de beoordeling van vergunningaanvragen voor het gebruik van radiozendamateurfrequenties.

De afgelopen 2 jaar heeft de VERON intensief met AT samengewerkt aan een nieuwe gedragslijn voor vergund frequentiegebruik door radiozendamateurs. Deze gedragslijn vervangt de beleidsnotitie uit 2013. Beter bekend onder de naam “Beleidsnotitie onbemand frequentiegebruik radiozendamateurs”.

Op 11 september 2014 is middels een dialoogsessie tussen de VERON, VRZA en Agentschap Telecom een aanvang gemaakt voor de vernieuwing van de beleidsnotitie. Hieruit zijn een aantal voorstellen gedaan, zoals langere looptijden voor complexe experimenten en meer techniek neutraal. Uitgangspunt daarbij is geweest dat de lasten voor de burger en/of de werklast van het agentschap niet toe mogen nemen.

De VERON heeft in het overleg met Agentschap Telecom gestreden voor de belangen van haar leden met als resultaat de nieuwe ‘Gedragslijn vergunningen radiozendamateurs’.

De meest opvallende zaken zijn;

  • Vergunningen worden zo veel mogelijk techniekneutraal verleend
  • Efficiëntere verdeling van beschikbare frequentieruimte
  • Meer ruimte voor digital voice op 70cm
  • Meerder repeaters mogelijk binnen een regio op beschikbaarheid van frequentieruimte
  • Vergunning mogelijk voor hogere zendvermogens (+6dB)

Het volledige document is beschikbaar op de website van het Agentschap:  Vergunnigen radiozendamateurs

Vergunningen die voor 1 april 2017 zijn uitgegeven worden naar aanleiding van de inwerkingtreding van deze gedragslijn niet gewijzigd.