Boete van $2,8 miljoen voor video zenders drones

A/V zenderDe FCC heeft naar aanleiding van een klacht van de ARRL voorgesteld HobbyKing een boete op te leggen van 2,8 miljoen dollar voor het verkopen van niet gecertificeerde HF apparatuur (video zenders) en het niet naleven van regels van de FCC.

Uitzenden van videobeelden drones

De Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse tegenhanger van Agentschap Telecom gaat mogelijk HobbyKing een boete opleggen voor de marketing en verkoop van vijfenzestig modellen video zenders (A/V). De zenders worden gebruikt voor het doorgeven van videobeelden afkomstig van drones naar de drone-operator. De frequentiebanden die door de video zenders worden gebruikt zijn niet voor dit gebruik bestemd en de zenders hebben veelal een te hoog uitgangsvermogen. Uitzendingen met deze apparatuur kan ernstige verstoring veroorzaken bij luchtvaartsystemen, weer- en radarsystemen, GPS etc.

Reële en gevaarlijke bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart

De ARRL heeft in 2017 een onderzoek verricht naar deze video zenders met als uitkomst dat deze apparaten een reële en gevaarlijke bedreiging vormen voor de veiligheid van de luchtvaart. Bedenk hierbij dat drones hoog in de lucht vliegen en het effect van het uitgezonden vermogen, bij enkele modellen tot 2000 mW.

De FCC verklaart dat indien een video zender ook kan uitzenden op een niet daarvoor bestemde frequentie dan mag deze apparatuur niet worden geadverteerd, verkocht of gebruikt binnen de VS zonder certificering. De actie van de FCC is erop gericht om importeurs te verbieden deze producten als amateur radio apparatuur aan te bieden.

De volledige tekst: Notice of Apparent Liability (NAL)