Vooraankondiging herijking mogelijkheden N-amateurs

Herijking N-amateursZondagavond publiceerde Hamnieuws.nl een bericht over de Novice-herijking. De inhoud ging jammer genoeg over de reactie van onze algemeen voorzitter en het uitblijven van een reactie over deze herijking. Daarom een reactie van de voorzitter van de PR-Commissie, PA9X.

Allereerst de leden informeren

In de publicatie op Hamnieuws werd wellicht de suggestie gewekt dat de VERON niets onderneemt inzake de N-herijking. Dat is natuurlijk onzin. We nemen dit thema uitermate serieus, net zoals we het serieus nemen dat we nationaal en internationaal strijden voor de belangen van Nederlandse radioamateurs. De reden dat onze algemeen voorzitter hierover geen informatie heeft verstrekt aan Hamnieuws, is omdat het hoofdbestuur vindt dat allereerst de leden geïnformeerd moeten worden via de VERON website, Facebook pagina, Twitter feed en LinkedIn pagina. Dat gebeurt bij deze.

Formeel verzoek van Agentschap Telecom

De reden waarom de VERON relatief laat met een bericht hierover komt, is omdat op 9 maart ook pas het formeel verzoek van Agentschap Telecom is ontvangen. Zonder formeel verzoek met wat de herijking exact moet inhouden, is namelijk niet mogelijk om al specifiek wat over de inhoud te vertellen zonder valse verwachtingen te scheppen. Nu is er ook van de zijde van AT duidelijkheid daarover.

Agentschap Telecom vraagt ons namelijk in zijn brief:

Hierbij wil ik VERON en VRZA vragen om samen met het agentschap de mogelijkheden voor N-amateurs te herijken, en daarbij een trekkersrol te vervullen

Daarbij vermeldt AT:

Met herijken wordt bedoeld – fundamenteel opnieuw bezien:

  1. waar de N-registratie voor dient;
  2. over welke kennis en kunde men beschikt als men het N-certificaat heeft behaald;
  3. welk gebruik van frequenties daar bij zou moeten horen;
  4. En vervolgens beoordelen welke frequenties hiervoor kunnen dienen, mede gelet op ander gebruik op deze frequenties en stoorpotentieel.

Alle leden betrokken

De herijking van de N-registratie is dus een behoorlijk complex thema. De belangen zijn enorm groot en de impact ervan heeft zijn weerslag op alle radiozendamateurs in Nederland. Daarom moet het plan van aanpak goed doordacht en uitgewerkt worden. De VERON heeft al e.e.a. in de steigers staan.

Online enquête

Met de vier eerder genoemde punten als basis wordt op dit moment een plan uitgewerkt. Dat houdt in dat de VERON aan de hand van een online enquête bij haar leden om advies gaat vragen, zowel bij  N-, F- als luisteramateurs. In de komende week gaan we onze leden hierover verder informeren.

Unieke mogelijkheid dankzij de VERON

De Verenigingsraad heeft eerder het hoofdbestuur al naar het Amateuroverleg gestuurd met de opdracht om bij Agentschap Telecom de 40 m en 23 cm opengesteld krijgen voor N-amateurs. Dankzij deze voorstellen en de druk richting Agentschap Telecom is de herijking er gekomen. Het is dan ook te danken aan de inspanningen van de Verenigingsraad en onze Werkgroep Overleg Overheid dat we deze unieke mogelijkheid tot herijking nu hebben.

Even geduld

De algemeen voorzitter van de VERON, Remy Denker PA3AGF, laat verder weten Hamnieuws zeker niet te zien als website van een laag journalistiek niveau, zoals Hamnieuws dat schreef. Dat is nooit door hem beweerd. De manier waarop Hamnieuws de VERON onder druk heeft gezet om een reactie op de herijking te geven, o.a. door het traceren van intern e-mailverkeer, echter wel. Indien Hamnieuws nog even geduld had gehad, was het antwoord op de VERON website te lezen geweest.

73

Jean-Paul Suijs PA9X
Voorzitter PR-Commissie
Lid Hoofdbestuur