Breedband FM en muziek in de 70-centimeter amateurband

Breedband FM en muziek in de 70-centimeter amateurbandAgentschap Telecom krijgt berichten en heeft ook zelf waargenomen dat in de 70-centimeter amateurband, voornamelijk rond 438 MHz, steeds vaker breedband FM uitzendingen plaatsvinden, waarbij ook muziek wordt uitgezonden. Deze uitzendingen hebben een hoog omroepkarakter en hebben wat weg van uitzendingen in de FM-omroepband.

Breedband uitzendingen zijn natuurlijk geen probleem. Dat maakt onderdeel uit van het experimentele karakter van het zendamateurisme. Maar muziek en/of omroep uitzenden is nadrukkelijk verboden in artikel 10, lid 1 onder b van de Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning met meldingsplicht 2015.

Agentschap Telecom roept deze zendamateurs daarom op om te stoppen met het uitzenden van muziek en/of omroepachtige programma’s. Dat is niet des radioamateurs. Agentschap Telecom kijkt de ontwikkelingen nog even aan. Maar als er geen verbetering optreedt zal het agentschap zendamateurs die dit toch doen hierop aanspreken.

Ondanks het feit dat inspecteurs niet dag en nacht op de weg zijn, zorgt het vaste meetnet voor constante registratie van deze frequenties. Hierdoor kan ook het beluisteren van een opname tot een gele kaart leiden. Een gewaarschuwd mens . . .