Idzerda Day 2019, 100 jaar publieke radio uitzendingen

Idzerda Day 2019, 100 jaar publieke radio uitzendingenDe Vereniging van Radio Zend Amateurs (VRZA) organiseert het evenement “Idzerda Day 2019”. Dat gebeurt  op 6 november 2019. En deze dag staat in het teken van “Hans Idzerda”.

In 2016 plaatste de VRZA ook al een artikel in het maandblad “CQ-PA” over Hans Idzerda.

Hans Idzerda maakte het met zijn uitvinding van de Philips Ideezet mogelijk om als eerste ter wereld via de radio, spraak en muziek de ether in te sturen. Met deze uitvinding van de Philips Ideezet maken nu omroepen, bedrijven, organisaties en radiozendamateurs gebruik van deze radiotechniek.

Idzerda was een Nederlandse ingenieur en radio-omroeppionier

Voor het brede publiek deed Idzerda op 6 november 1919 de allereerste radio-omroepuitzending. Deze uitzending kwam vanuit de Beukstraat in Den Haag. Later organiseerde hij concerten vanuit het Kurhaus in Den Haag. In november 1924 stopte hij de uitzendingen. Dit vanwege de dure concerten en het gebrek aan sponsors. Zijn zendvergunning werd hierna door de overheid ingetrokken.

De (Hilversumse) Nederlandsche Seintoestellen Fabriek, kortweg NSF, nam de omroeptaak over. Helaas heeft Hans Idzerda hiervoor nooit de welverdiende erkenning gekregen. Als waardering voor zijn werk organiseert de VRZA dit evenement.

Idzerda day vanuit het Kurhaus

Het evenement zal plaatsvinden in het Kurhaus. Maar ook deels in de vuurtoren van het Haagse stadsdeel Scheveningen. Radio Extra Gold neemt hiervoor de presentatie voor haar rekening. Vanuit het Kurhaus zal muziek worden uitgezonden. En er komen tevens bijzondere gasten aan het woord. Bovendien kan men vanuit het Kurhaus een radioverbinding met zendamateurs maken onder speciale roepletters. Zo kan het publiek kennis maken met “amateurradio”. VRZA-medewerkers staan klaar om u te informeren en vragen te beantwoorden.

Naast de radio-uitzending vanuit het Kurhaus wordt er tevens vanuit de vuurtoren uitgezonden op amateurfrequenties. Radiozendamateurs maken hier gebruik van speciale roepletters. Ieder gewerkt station ontvangt een speciale QSL-kaart. Tevens is er een bescheiden expositie met materiaal over Idzerda.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via secretaris@vrza.nl (of info@vrza.nl)