OR75USA: 75 jaar vrijheid in België

OR75USA QSL-kaartVan 1 september tot 30 september 2019 is de radioclub van de Belgische stad Verviers actief met de speciale roepnaam OR75USA. Zij herdenken daarmee de bevrijding van België in september 1944 door de geallieerde troepen en vooral door het Eerste Amerikaanse Leger.

De bevrijding van België

De geallieerde troepen die België bereikten, waren in de eerste plaats het Tweede Britse Leger en het Eerste Amerikaanse Leger. Daarnaast boden andere legereenheden van de Britten, Amerikanen, Canadezen en Polen serieuze ondersteuning. De Eerste Poolse Pantserdivisie bevrijdde bijvoorbeeld een groot deel van West-Vlaanderen. Het 15de Duitse Leger dat België bezette, trok zich versneld uit België terug. Ze hadden nog slecht één strategisch doel: het blokkeren van de Westerschelde en het afsluiten van de toegang tot de haven van Antwerpen.

Het 15e Duitse Leger vocht uitsluitend aan het Westfront en capituleerde uiteindelijk op 18 april 1945 in het Duitse Ruhrgebied.

Chronologie

Tijdens de maand september 1944 wordt het grootste deel van het Belgische grondgebied van de Duitse troepen bevrijd.

 • Brussel bevrijd

  Brussel bevrijd

  2 september: de geallieerden bereiken de Belgische zuidergrens in de provincie Henegouwen. Nog dezelfde dag bevrijden zij de steden Bergen en Doornik.

 • 3 september: de geallieerden bereiken Brussel en ’s middags rijden de eerste pantserwagens de stad binnen.
 • 4 september: de geallieerde troepen trekken in een overwinningsparade door de Belgische hoofdstad. Nog dezelfde dag heroveren zij ook de steden Antwerpen, Leuven en Mechelen.
 • 4 september: de bevrijders heroveren het concentratiekamp Breendonk in de Belgische provincie Antwerpen en nemen het direct in gebruik als interneringscentrum voor opgepakte collaborateurs.
 • 6 september: de steden Luik en Ieper worden bevrijd.
 • 7 en 8 september: de Britse en Amerikaanse troepen steken het Albertkanaal over en trekken naar de Nederlandse grens.
 • 8 september: de steden Roeselare en Tielt bevrijd.
 • Tussen 12 september en 1 november bevrijden de geallieerden achtereenvolgens Brugge, Gent, Turnhout en Knokke.
 • 3 november:  de haven van Zeebrugge wordt uiteindelijk bevrijd en hiermee het hele Belgische grondgebied. De gevechten duurden het langst in de Zwinstreek en in de polderstreek tussen West-Vlaanderen en Zeeland.

Nederlands Limburg

Na de bevrijding van België trekken de geallieerden door naar de Nederlandse provincie Limburg. Op 12 september steken zij de grens over en bevrijden twee dagen later de stad Maastricht. Het duurt echter nog tot 3 maart 1945 voordat de hele provincie vrij is. Ook ter gelegenheid van de bevrijding van Limburg is er een speciale roepnaam actief: PA75Limburg.

OR75USA

De speciale roepnaam OR75USA herdenkt de 75e verjaardag van de bevrijding. Van 1 tot 30 september is de call te werken op alle banden en in alle modes. QSL-kaart via het UBA-bureau via ON4GDV of direct via P.O. Box 11, 4800 Verviers, België.

We horen je graag!

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ