Afdeling Nieuwe Waterweg viert 40-jarig bestaan met speciale call PI40VNW

We hebben binnenkort een jarige onder ons. Op 8 mei wordt de afdeling Nieuwe Waterweg (A59) namelijk 40 jaar jong. Dat jubileum vieren ze onder andere met het special event station PI40VNW.

De historie van A59

In de begin jaren ’80, de hoogtijdagen van amateurradio in Nederland, was het een groepje VERON leden ten westen van Rotterdam die vond dat het beter zou zijn om een eigen afdeling te hebben. Ze dienden daarvoor een voorstel in op de Verenigingsraad van 1982. En zo geschiedde het;  op 8 mei steunde de meerderheid van de Verenigingsraad de oprichting van die afdeling. Maar dan die naam nog…

De regio die deze afdeling bestrijkt loopt van Schiedam in het oosten tot en met Hoek van Holland in het westen. Het stuk ten noorden van die “geul” met water die Rotterdam verbindt met de Noordzee. Die “geul” bestaat uit drie delen. De Nieuwe Maas t.h.v. Schiedam die overgaat in Het Scheur t.h.v. Vlaardingen en Maassluis. En vanaf de Maeslantkering, tussen Maasdijk en Hoek van Holland, gaat Het Scheur over in het laatste deel, de Nieuwe Waterweg. Waarom voor de afdelingsnaam Nieuwe Waterweg is gekozen is niet geheel bekend. Het zal ongetwijfeld hebben te maken met het feit dat “VERON afdeling Het Scheur” niet de meest aantrekkelijke naam zou zijn geweest. Het werd dus VERON afdeling Nieuwe Waterweg.

Bron: OpenStreetMap.org

Vandaag de dag

Vandaag de dag is de afdeling nog steeds actief. De afdeling telt ruim 90 leden. Zij hebben hun onderkomen al lange tijd bij de lokale volkstuinenvereniging. Daar huren ze elke 1e en 3e dinsdagavond van de maand het lokaal voor de drukbezochte afdelingsbijeenkomsten. De leden hebben ook hun eigen clubstation (een luxe dat niet iedere afdeling heeft) PI4VNW. Naast het lokaal staat een 20 m lange Bijzen mast met een 3 elements HF beam voor 10, 15 en 20 meter, beschikbaar gesteld door een van de leden. In het lokaal is een aparte shack met een Kenwood TS-690 transceiver.

Elke zondagochtend om 11.00u lokale tijd heeft de afdeling haar ronde, ook wel de Nieuwe Waterwegronde of de PI4VNW-ronde genoemd. Deze wordt gehouden op de 2 meterband op 145.525 MHz in FM. De ronde trekt ook veel deelnemers buiten de regio. Via Teamspeak luistert ook een flinke groep mee.

Maritieme roots

Veel van de leden van A59 hebben hun roots in de maritieme wereld. Velen zijn of waren actief in de scheepvaart of in een van de havens. Van de onderhoud aan elektrische installaties tot daadwerkelijk radiocommunicatie. Er gaat dan ook geen afdelingsbijeenkomst voorbij of er passeert wel een anecdote over een gebeurtenis op een schip of aan de wal.

Special event station PI40VNW

Om het jubileum met de amateurwereld te vieren, heeft de afdeling een special call in het leven geroepen: PI40VNW. Verschillende leden van de afdeling gaan het hele jaar 2022 deze call gebruiken. Vanuit het vaste onderkomen, maar ook door afdelingsleden thuis, portable of mobiel. Op alle banden van HF tot en met UHF en in verschillende modes.

Logs worden bijgehouden op QRZ.com en Club Log. Wie naar PI40VNW een QSL-kaart stuurt, krijgt na afloop van de activatie een fraaie QSL-kaart terug. QSL loopt uiteraard via het Dutch QSL Bureau.

Waarom lid worden van de VERON?