Herdenking Eerste Wereldoorlog met speciale roepletters

Herdenking Eerste Wereldoorlog met speciale roeplettersVerschillende landen over de hele wereld hebben toestemming gegeven voor het gebruik van speciale roepnamen of prefixen. Dit ter gelegenheid van het honderdjarig herdenking ​​van de wapenstilstand. Die het einde betekende van de vijandelijkheden aan het westelijk front van de Eerste Wereldoorlog. De wapenstilstand trad op 11 november 1918 in werking.

Gemeente Aiseau Presles

Leden van de UBA zijn op zondag 11 november actief met de speciale roepnaam OP18N. Nabij de begraafplaats van Belle Motte in de gemeente Aiseau Presles. Door zijn belang is deze plaats, die de graven van 4.057 Franse soldaten telt, de grootste Franse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog op Belgisch grondgebied. Speciale QSL via Bureau.

Gemeente Spa

Op zondag 11 november zullen leden van de UBA QRV zijn met de speciale roepnaam OP18V. Vanuit het “War and Peace exhibition Musée de la Ville d’eaux” in de gemeente Spa. Speciale QSL via Bureau.

Gemeente Opwijk

Op van maandag 12 november tot zondag 17 november zijn leden van de UBA met de speciale roepnaam OP0PPY actief. Ze zullen QRV zijn vanuit het Bevrijdingscafé in de gemeente Opwijk. Speciale QSL via Bureau.

Papavers en de wapenstilstand

In België kunnen radioamateurs in november het ‘OP’ voorvoegsel gebruiken in plaats van ‘ON’ als onderdeel van de honderdjarig herdenking ​​van de wapenstilstand. De letter ‘P’ staat voor ‘papavers’. De associatie tussen papavers en wapenstilstand is geïnspireerd door het gedicht ‘In Flanders Fields’ door de Canadese dichter en arts luitenant-kolonel John McCrae.

RNARS HMS Belfast Radio Group London

In het Verenigd Koninkrijk zal het speciale station GB100ARM tot 28 november QRV zijn. Dit station wordt geactiveerd door de RNARS HMS Belfast Radio Group London. De operatie vindt plaats vanaf de brug aan boord van HMS Belfast. QSL via G0TOC.

Ook de Fransen actief tijdens herdenking Eerste Wereldoorlog met TM5PAX

In het kader van de herdenking van de ‘Groote Oorlog’ zullen ook Franse radioamateurs actief zijn op zondag 11 november met de speciale roepnaam TM5PAX. Speciale QSL via Bureau.

De eerste wereldoorlog

Op 4 augustus 1914 vielen de Duitsers België binnen. Het plan was om na 6 weken de Franse hoofdstad Parijs in te nemen. Dat voorspelde het oorlogsplan dat graaf Alfred von Schlieffen ooit had uitgetekend. De uiteindelijke bedoeling was om met een omtrekkende troepenbeweging Frankrijk in het noorden binnen te vallen via België en Luxemburg.

Het was de snelste weg ‘nach Paris’. Maar de Duitse pletwals liep zich vast in september 1914 aan de Marne en in oktober aan de IJzer. De bewegingsoorlog veranderde in een stellingenoorlog. Het 650 kilometer lange westelijke front tussen Nieuwpoort en de Zwitserse grens zat muurvast. Pas na 1568 dagen, te rekenen vanaf de Oostenrijk-Hongaarse aanval op Servië op 28 juni 1914, kwam aan de oorlog een einde.

Sommegebied Operation Michael

Op 21 maart 1918 barstte in het Sommegebied Operation Michael los, het eerste van een lange reeks Duitse lente- en zomeroffensieven aan het westelijk front. De verwoestende aanvallen sloegen meermaals kilometers brede bressen in de geallieerde verdedigingslinies, maar keer op keer maakten de Duitsers een kapitale fout door deze successen niet te verzilveren.

Het ontbrak hen aan extra manschappen. In de plaats van na het slaan van een bres de troepen verder te laten doorstoten, zetten de Duitsers telkens een nieuwe aanval op in een andere regio aan het front. De Geallieerden, gesteund door een steeds groter wordende Amerikaanse troepenmacht, dreven de Duitsers uiteindelijk alsmaar verder terug.

Ondertussen werd de Duitse bevolking misleid met berichten over de vele zogenaamde successen, terwijl alle Duitse generaals al lang inzagen dat hun land de oorlog aan het verliezen was. Begin oktober werden de Duitse burgers met verstomming geslagen, toen bekend gemaakt werd dat hun regering bij de Amerikaanse president Wilson een wapenstilstandsverzoek had ingediend. Op 26 oktober werden veldmaarschalk Paul von Hindenburg en zijn stafchef Erich Ludendorff ontslagen. Deze laatste vluchtte naar Zweden. Twee weken later nam keizer Wilhelm II de vlucht naar Nederland.

Wapenstilstand

Maandagochtend 11 november 1918, iets over 5 uur, werd in een treinstel in het bos van het Franse Compiègne de Wapenstilstand aan het westelijk front ondertekend. Om 11 uur zwegen de wapens. In de Eerste Wereldoorlog verloren meer dan 9 miljoen militairen en naar schatting 8 miljoen burgers het leven. Naar schatting eiste de laatste en 1568ste dag van de Eerste Wereldoorlog nog meer dan 10.000 gesneuvelde, gewonde of vermiste slachtoffers.

Opdat we nooit vergeten.

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ