Is je ATV-station zendklaar? De ATV-contest van september komt eraan!

ATV-contestOp zaterdag 14 en zondag 15 september is er weer een ATV-contest. Dat is één van de vier jaarlijkse ATV-contesten. ATV-verbindingen worden op de UHF- en SHF-frequenties gemaakt. Daarom zullen dit in het algemeen line-of-sight verbindingen zijn. Sommige stations zijn daarom vanuit een andere dan het home-QTH ATV-actief, de zgn. Rover-stations. Zo vergroot je je reikwijdte met een opstelling in het vrije veld of op een hoog punt.

Iedereen kan meedoen aan een ATV-contest

Om mee te kunnen doen hoef je geen grote investeringen te doen. Vooral de 6 cm-band is een populaire band omdat daar een groot aanbod van zenders en ontvangers beschikbaar is. Dat heeft alles te maken met de populariteit van drones. Op de “bekende” Chinese websites vind je verschillende zenders, ontvangers en camera’s bedoeld voor FPV (First Person View) gebruik. Je kunt de drone weglaten en met de camera een plaatje uitzenden. Dat kan bijvoorbeeld een foto van je QSL-kaart zijn.

Wat moet je uitzenden?

Belangrijk is dat je een getal van 4 cijfers in beeld mee uitzendt. Dat getal moet willekeurig gekozen zijn. De cijfers mogen ook niet hetzelfde zijn of opeenvolgend (zie ook het contestreglement).  Je tegenstation moet die code wel noteren in zijn log maar niet noemen. Wat je wèl uitwisselt is het rapport, op basis van de beeldkwaliteit B0 t/m B5, het volgnummer en je QTH. Dat uitwisselen gaat meestal via de 2m band op 144,750 MHz in SSB, maar je kunt ook gebruik maken van de chat mogelijkheid van dxspot.batc.org.uk.

Contestlog insturen

Je kunt je verbindingen noteren in een ATV-logbestand. Dit is een Excel-bestand, beschikbaar op onze vhf-en-hoger website. Het log berekent automatisch de punten die je krijgt voor de verbinding op basis van de afstand en de multiplier. Na afloop van de contest kun je het bestand opsturen naar de ATV-contestmanager. Het e-mail adres vind je ook in het log.

Doe mee!

Probeer het eens. Doe mee en stuur je log in, ook al heb je maar één verbinding gemaakt. Dat is echt geen schande, want ook geroutineerde ATV-ers hebben wel eens pech. Met iedere verbinding kunnen andere logs weer gecontroleerd worden.