Lezing Amateur Televisie ATV

ATV; Wat komt daar allemaal bij kijken?

Een lezing van Peter (PA3CWS) en Chris (PA3CRX)

Op dinsdag 2 september 2014 aanvang 19.30 uur komen Peter (PA3CWS) en Chris (PA3CRX) naar zalencentrum “De Buorskip” Beetsterzwaag om ons alles vertellen over Amateur televisie, kortweg ATV. Wat komt daar allemaal bij kijken en is dat allemaal zo ingewikkeld? Of is het een mooie uitbreiding van de andere activiteiten die we doen?

We kunnen laten zien waar we mee bezig zijn, of kijken naar ruisende signalen in plaats van er naar te luisteren. Heel hoge frequenties waren jaren geleden alleen te gebruiken door moeilijk verkrijgbare onderdelen. Uitgangsvermogen en een gevoelige ontvanger waren amper te realiseren. Sinds een aantal jaren is dat voor iedereen haalbaar. Genoeg ruimte om te knutselen en te experimenteren, zonder dat er een vergrootglas of moeilijke meetapparatuur aan te pas komt. Eventueel ook met nieuwe frequenties of (digitale) modulatie.

Ook de novice vergunninghouder mag ATV beelden uitzenden en natuurlijk kan ook de luisteramateur veranderen in een ‘kijkamateur’. Geen ruimte voor antennes? Ook portabel zijn er leuke experimenten te doen. In het noorden van het land zijn veel ATV stations actief maar ook van ver daarbuiten kunnen signalen gezien worden, zelfs van omringende landen. Ook met eenvoudige middelen die soms gratis beschikbaar zijn.

Wat zal deze avond aan de orde komen:

  • Wat ís ATV?
  • Modulatiesoorten en frequenties?
  • Wat zijn de praktische mogelijkheden om een zend- of ontvangststation op te bouwen?
  • Wat komt er allemaal bij kijken?
  • Wat is er dan te zien (en kan je laten zien)?

Geen zwaar theoretisch verhaal maar op de praktijk gericht, waarbij tevens diverse apparatuur wordt gedemonstreerd.

Ook dit belooft zeker weer een interessante lezing te worden en u bent van harte uitgenodigd om naar Beetsterzwaag te komen. Deze avond zal gehouden worden in zalencentrum De buorskip aan de vlaslaan 26 te Beetsterzwaag. De aanvang is altijd om 19.30 en de deur gaat open om 19.00 uur.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van onze aktiviteiten dan kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief via onze website: www.a63.org. Bezoek ook eens onze facebook pagina www.facebook.com/VeronA63FrieseWouden.

Graag tot ziens namens bestuur van A63, Roel Pot (PD0OYF), secretaris.