Kort radioamateurnieuws – week 40, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. LoRa record bewijst dat de aarde plat is! Of toch niet?;
  2. Kolonel John Doody hoofdspreker RSGB Convention;
  3. OpenWebRX Plus – De ultieme web SDR applicatie;
  4. De DARC breekt een lans voor de 160 meter band;
  5. Vier 90 jaar AR magazine met VK90AR;
  6. Radioamateurs onderzoeken zonsverduisteringen.

Kort radioamateurnieuws

 

1. LoRa record bewijst dat de aarde plat is! Of toch niet?

Ruim een week geleden berichten wij over een indrukwekkend nieuw afstandsrecord met LoRa. Groot was dan ook onze verrassing dat “The flat earth society” dit nieuwsbericht gebruikt als onomstotelijk bewijs dat de aarde plat is. Immers, voor LoRa is een zichtverbinding nodig, dus hoe kun je dan met LoRa op UHF 1336 kilometer overbruggen?

Gelukkig hebben we “Bob the Science Guy“. Hij legt in de video hier rechts in beeld duidelijk uit hoe het LoRa record tot stand is gekomen en waarom de gelovers in een platte aarde er wederom helemaal naast zitten. Bob KE8VEU is geïnteresseerd in het ontkrachten van wetenschapsontkenning en het promoten van wetenschapsonderwijs voor thuisleerlingen. Hij doet ook hij aan astronomie op het Shamrock Banks observatorium en geeft wiskunde. Kortom, een boeiende man.

 

2. Kolonel John Doody hoofdspreker RSGB Convention

Van 13 tot 15 oktober houdt de RSGB haar jaarlijkse Convention. Er is een mooie lijst van sprekers op het evenement van dit jaar. De hoofdspreker is kolonel John Doody, die de unieke ervaring heeft om functies te hebben bekleed bij Defensie, de inlichtingendiensten en de industrie.

John zal het hebben over zijn ervaringen met radiocommunicatie over het hele frequentiespectrum van VLF, LF, HF, VHF en SHF tot satellietcommunicatie vanaf 1965 tot nu. Hij zal het ook hebben over hoe vaardigheden van radioamateurs mensen kunnen helpen het meeste te halen uit de vele carrièremogelijkheden binnen het RF-spectrum.

Tijdens de rest van het weekend heb je een overvloed aan onderwerpen en sprekers om uit te kiezen, variërend van DXpedities en SOTA tot 23 cm, vliegtuigscatter, 30 THz geavanceerde technologie en alles daartussenin! AMSAT-UK houdt ook weer haar Colloquium tijdens de RSGB Conventie.

 

3. OpenWebRX Plus – De ultieme web SDR applicatie

Veel radioamateurs, en met name luisteramateurs, zijn geïnteresseerd in Web SDR toepassingen. En in deze categorie hebben we op veron.nl al vaker aandacht besteed aan OpenWebRX. Maar er zijn recent tal van vernieuwingen in dit mooie stuk software doorgevoerd. Dus tijd voor een nieuw aandacht momentje.

Met name het aantal ondersteunde decoderingsmethoden is indrukwekkend te noemen. Weerfaxkaarten, digitale spraakmodi, RTTY, PSK, WSPR en nog veel meer behoren tot het repertoire van OpenWebRX Plus. En dat is de mensen achter het YouTube-kanaal TECHMINDS ook niet ontgaan. Ze hebben er een video van ruim een kwartier over gemaakt. Hier rechts in beeld te bewonderen. Nieuwsgierig geworden na het bekijken van de video? Download dan gelijk de software van GitHub!

 

4. De DARC breekt een lans voor de 160 meter band
De DARC breekt een lans voor de 160m band

Foto: DF5JL

In Duitsland wordt de 160 meter “magische band” een beetje stiefmoederlijk behandeld, behalve door top DXers. En een nachtelijke ontvangstpoging bewijst het: Er is meer aan de hand dan velen denken.

In de nacht van 3 oktober was Tom Kamp, DF5JL, HF-officier van de DARC, aan een poging begonnen. De enige vraag was, wat is er te bereiken met een bescheiden verticale antenne (lengte: 6,7 m) ingekort tot slechts ongeveer 16% van een kwart Lambda, het geheel gevoed via een 1:9 UnUn en alleen de coax voedingslijn en een aardstaaf als tegencapaciteit?

Nadat een WSPR ontvangstpoging niet erg zinvol bleek door het ontbreken van stations op 1.8 MHz, werd de poging voortgezet met FT-8 tussen 1835 en 0625 UT op 1840 kHz. Het resultaat is te zien op de kaart: Het verste station dat werd ontvangen was in Brazilië – afstand: 10.225 km bij een SNR van -19 dB (2500 Hz). Conclusie: Er zat meer in dan verwacht. De komende lange nachten bieden genoeg mogelijkheden om de 160 m-band zelf te ontdekken.

 

5. Vier 90 jaar AR magazine met VK90AR

Tom George VK3DMK en Bruce Kendall VK3WL/9V1WL berichten op de Wireless Institute of Australia (WIA) website dat deze maand (oktober 2023) het Amateur Radio magazine (AR) viert dat het 90 jaar ononderbroken gepubliceerd wordt. Dit magazine is het officiële tijdschrift van de WIA.

Uiteraard hoort hier een activatie van speciale roepletters bij. VK90AR komt tot het eind van dit jaar in de lucht om de gedenkwaardige periode van 90 jaar ononderbroken publicatie van het tijdschrift Amateur Radio te vieren. Deze roepletters kunnen door ieder lid van de WIA gebruikt worden. En het gebruik van VK90AR vervalt op 31 december 2023.

Voor meer info over deze bijzondere roepletters raden we aan even op deze webpagina te kijken.

 

6. Radioamateurs onderzoeken zonsverduisteringen

Foto met dank aan Wikipedia

Op BBC Future lezen we dat zonsverduisteringen rare dingen doen met radiogolven. Een legertje van radioamateurs wil uitzoeken waarom. Tijdens de Amerikaanse zonsverduisteringen van oktober 2023 en april 2024 zullen honderden radioamateurs de ether activeren. Hun doel is om wetenschappers te helpen onderzoeken wat er gebeurt met radiosignalen wanneer de maan de zon blokkeert.

Het is de enorme toren in zijn achtertuin die de hobby van Todd Baker verraadt. Het 30 meter hoge bouwwerk staat vol met antennes en is hoger dan veel van de volwassen bomen in de buurt. Baker, een verkoper van industriële transportbanden uit Indiana, gebruikt niet alleen zijn naam, maar ook zijn roepnaam, de korte reeks letters en cijfers waarmee hij zichzelf via de ether identificeert: W1TOD. Hij is lid van de amateurradiogemeenschap.

Noem maar op, ik heb eraan meegedaan,” zegt hij, verwijzend naar de verschillende radiosystemen, waaronder de citizen band of CB-radio, waar hij in de loop der jaren aan heeft meegedaan. “Communicatie was gewoon cool voor mij.

Nu houdt hij zich ook bezig met burgerwetenschap aan de hemel. Op 14 oktober zullen hij en honderden andere radioamateurs opzettelijk de ether vullen tijdens een ringvormige zonsverduistering, wanneer deze over Amerika trekt. Volgend jaar april doen ze het weer, wanneer een volledige zonsverduistering zichtbaar wordt van Newfoundland tot Mexico.

Lees het uitvoerige verhaal helemaal op deze BBC Future webpagina.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.