Speciaal diploma 75 jaar Bondsrepubliek Duitsland

De Duitse Amateur Radio Club (DARC) reikt in de jaren 2023 en 2024 het speciale diploma “75 jaar Bondsrepubliek Duitsland / 75 jaar basiswet” uit. In het Duits heet dit diploma het Sonderdiplom „75 Jahre Bundesrepublik Deutschland / 75 Jahre Grundgesetz“.

Dit speciale diploma herdenkt het werk van de Parlementaire Raad van september 1948 tot juni 1949 bij het opstellen van de basiswet van de Bondsrepubliek Duitsland. De inwerkingtreding van de grondwet op 23 mei 1949 wordt beschouwd als de oprichtingsdatum van de Bondsrepubliek.

Vandaar het speciale diploma “75 jaar Bondsrepubliek Duitsland / 75 jaar basiswet”. Het diploma kan alleen worden aangeschaft als downloadbare PDF-versie. De verwerkingskosten hiervoor bedragen 3 euro.

Bundesrepublik Deutschland (BRD)

De Bondsrepubliek Duitsland, in het Duits bekend als Bundesrepublik Deutschland (BRD), was tussen 1949 en 1990 een federale staat die het westelijke deel van het huidige Duitsland omvatte. Dit gebied stond in het buitenland vaak bekend als West-Duitsland. Bonn was de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland tot de hereniging van Duitsland in 1990. Na de val van de Berlijnse Muur en de daaropvolgende Duitse hereniging, werden de nieuwe DDR-deelstaten opgenomen in de Bondsrepubliek.

De Bondsrepubliek Duitsland speelde een cruciale rol in de Europese en wereldpolitiek en was een belangrijk lid van de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de Europese Unie.

Vandaag de dag is Duitsland een federale republiek bestaande uit zestien deelstaten en is het land één van de grootste economieën ter wereld.

Het behalen van het diploma

Speciaal diploma 75 jaar Bondsrepubliek DuitslandRadioamateurs zijn verplicht gegevens te bevestigen van contacten met 75 verschillende stations in Duitsland die tussen 1 september 2023 en 30 juni 2024 zijn gelegd. Er is aldus nog even tijd voor het behalen van dit uitdagende diploma!

Alle 24 DARC-districten moeten in deze 75 contacten vertegenwoordigd zijn. Één contact met het speciale evenementenstation DL75BRD is verplicht. Contacten kunnen worden ingediend voor alle banden toegelaten binnen de vergunning van de aanvrager.

SWL’s kunnen het speciale diploma verkrijgen volgens vergelijkbare vereisten (rapporten inclusief roepnamen van beide QSO-partners). Luisteraars sturen hun relevante loguittreksel via e-mail naar Andreas DK5ON.

Radioamateurs moeten hun aanvraag indienen via het DARC Community Logboek (DCL). Hiervoor moet het relevante logboek met de benodigde contacten naar het DCL worden geüpload. Op aanvraag is het speciale diploma ook verkrijgbaar met aanbevelingen voor specifieke modes en aparte nummering.

Het speciale diploma wordt uitgegeven als downloadbaar PDF-document tegen een vergoeding van 3 euro.

De 24 DARC-districten voor radioamateurs in Duitsland zijn als volgt:

 1. Speciaal diploma 75 jaar Bondsrepubliek Duitsland**M** – Schleswig-Holstein
 2. **V** – Mecklenburg-Vorpommern
 3. **E** – Hamburg
 4. **I** – Bremen (sommige DOKs)
 5. **H** – Niedersachsen
 6. **W** – Sachsen-Anhalt
 7. **Y** – Brandenburg
 8. **D** – Berlin
 9. **G** – Nordrhein-Westfalen
 10. **L** – Nordrhein-Westfalen
 11. **N** – Nordrhein-Westfalen
 12. **O** – Nordrhein-Westfalen
 13. **R** – Nordrhein-Westfalen
 14. **F** – Hessen
 15. **X** – Thüringen
 16. **S** – Sachsen
 17. **K** – Rheinland-Pfalz
 18. **Q** – Saarland
 19. **A** – Baden-Württemberg
 20. **P** – Baden-Württemberg
 21. **B** – Bayern
 22. **C** – Bayern
 23. **T** – Bayern
 24. **U** – Bayern

Elk district heeft een letter die het vertegenwoordigt en deze worden gebruikt in combinatie met een nummer bestaande uit twee cijfers om lokale afdelingen, bekend als “Ortsverbände”, aan te duiden. Bijvoorbeeld: DOK P03 staat voor Friedrichshafen en DOK F41 voor Baunatal, waar het hoofdkantoor van de DARC zich bevindt.

 1. Districts, DOKs: https://www.darc.de/der-club/referate/conteste/wag-contest/en/service/districtsdoks/
 2. Home – DARC: https://www.darc.de/en/
 3. Meet DARC: https://hamradioprep.com/meet-darc-from-germany/

Succes met het behalen van het diploma “75 jaar Bondsrepubliek Duitsland / 75 jaar basiswet“.

Zie ook: https://dcl.darc.de

Manager

Andreas Salder, DK5ON
Senner Hellweg 77a
33659 Bielefeld
dk5on@darc.de

Bron: https://dcl.darc.de/public/

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ