Kort radioamateurnieuws – week 14, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Excuses redactie Electron voor 1 aprilgrap, 
  2. Russische en Wit-Russische amateurs uitgesloten van UBA-activiteiten, 
  3. SP DX-contest geannuleerd

Kort radioamateurnieuws

1. Excuses redactie Electron voor 1 aprilgrap

Electron april 2022In de Electron van april staat het artikel ‘AM uitgefaseerd’, over het afbouwen van de AM-modulatiemethode, ook op de 40- en 80m-band. Op dat artikel kwamen een aantal serieuze en zelfs boze reacties. Het verhaal was echter niet serieus, maar een 1 aprilgrap. Kennelijk was dat niet iedereen even duidelijk.

Het is natuurlijk niet de bedoeling om boosheid en ergernis op te wekken. Onze oprechte excuses dus voor de ontstane verwarring!

Redactie Electron

2. Russische en Wit-Russische amateurs uitgesloten van UBA-activiteiten

In navolging van diverse andere organisaties, heeft nu ook de Belgische radioamateurvereniging UBA besloten om als reactie op de oorlog in Oekraïne maatregelen af te kondigen. We lezen hierover op de UBA-website het volgende.

UBA-logo

Met betrekking tot deelname aan activiteiten van competitieve aard (contesten, ARDF-wedstrijden, behalen van awards, e.d.) heeft de Raad van Bestuur van de UBA besloten dat de UBA de maatregelen van diverse IARU-zusterverenigingen en reguliere sportorganisaties bijtreedt. Dit houdt in dat, tot nader order, zend- en luisteramateurs uit de Russische Federatie en Wit-Rusland van deelname worden uitgesloten.

Voor Belgische deelnemers aan diverse door de UBA ingerichte wedstrijden houdt dit in dat verbindingen met stations in bovenvermelde landen nul punten opleveren en dat zij evenmin als vermenigvuldiger kunnen gelden.

3. Poolse SP DX-contest geannuleerd

Na zorgvuldig beraad heeft het SP DX-contestcommissie besloten de Poolse SP DX-contest 2022 te annuleren.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Polen tot nu toe meer dan 2 miljoen vluchtelingen opgenomen. Poolse radioamateurs bieden Oekraïense vluchtelingen onderdak in hun huizen en hun hulp en diensten op alle mogelijke manieren.

Onder deze uitzonderlijke omstandigheden hebben de organisatoren besloten dat de SP DX-contest van dit jaar wordt geannuleerd.

Bron: IARU-R1

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.