Uitnodiging herdenking verraad Huize Lidwina

Huize Lidwina, een verzetsbolwerk

Op 23 september 2014 is het zeventig jaar geleden Huize Lidwina in Zenderen door de Duitse bezetter werd overvallen. Hierbij kwamen Dick Ruiter, Sietse Hilbrink en Coen Hilbrink om het leven. De familie Hilbrink en andere direct betrokkenen willen deze droevige gebeurtenis uit de Twentse historie samen met u herdenken. U wordt daarom van harte uitgenodigd om bij de herdenking aanwezig te zijn.

Herdenking Huize Lidwina

Overval Huize Lidwina

De Knokploeg Zenderen en later de Knokploeg Twente (KP Twente)waren gehuisvest in Huize Lidwina. Vanuit deze locatie werd, via een radiozendinstallatie, veelvuldig contact gelegd met de geallieerden in Engeland en werden droppings van wapens en munitie georganiseerd. Vanuit Huize Lidwina werden ook vele verzetsdaden georganiseerd en uitgevoerd. Bij deze overval zijn Dick Ruiter (25 jaar) en Sietse Hilbrink (64 jaar) en Coen Hilbrink (29 jaar) om het leven gekomen.

Mede hierom hebben de Verenigingen VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek) en de VRZA (Vereniging van Radio Zendamateurs) afdeling Twente en de familie Hilbrink gemeend dit te moeten herdenken.

Herdenking

De overval van Huize Lidwina is een droevige gebeurtenis uit de historie van de tweede wereldoorlog in Twente. Radio telegrafisten uit Engeland hebben tijdens de laatste oorlogsjaren een belangrijke rol gespeeld zo hadden zij vanuit Huize Lidwina een belangrijke rol bij de operatie Market Garden. Met name was dit het zogenaamde Jutbergh team waarvan Sergeant John Austin (Brits) radio telegrafist was. De organisatie en de familie Hilbrink wil daarom graag de Zendamateurs uitnodigen om de herdenking bij te wonen. De herdenking vindt op 23 september plaats omstreeks 10.45 uur bij het herdenkingsmonument ter hoogte van Retraitehuisweg 1 in Zenderen.

Programma

Uitnodiging herdenking verraad Huize LidwinaDe herdenking bestaat uit een officieel gedeelte met bloemlegging en toespraken. Ook zal een verbindingscentrum worden in gericht waar men opnieuw met radio-apparatuur, zoals die tijdens WOII werd gebruikt, onder de roepletters PA70KP verbinding zal maken met Engeland. Ook zal met de huidige beschikbare apparatuur geprobeerd worden een verbinding te maken met andere landen om zo de gebeurtenis op 23 september 1944 in Zenderen onder de aandacht te brengen.

Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het verbindingscentrum dat vanaf 10.00 uur tot 20.00 uur operationeel is. In het verbindingscentrum is oude zendapparatuur, zoals die door het verzet gebruikt is, werkend te zien. Tevens wordt aan de Retraitehuisweg bij het monument een expositie ingericht door de Heemkundevereniging Borne over de KP Twente. Vanaf 24 september tot 15 oktober is deze expositie tevens in de Zwanenhof in Zenderen te zien.

Toekomst van vrede, vrijheid en veiligheid

Om aan een toekomst van vrede, vrijheid en veiligheid te werken willen we de gebeurtenis van 23 september 1944 ook onder de aandacht brengen van de jeugd. Zij worden dan ook nadrukkelijk uitgenodigd de herdenking bij te wonen en een bezoek te brengen aan de tentoonstelling.

Meer informatie over Huize Lidwina en de herdenking vindt op www.huizelidwina.nl.