Herdenking van D-Day en de Slag om Normandië

"Slag

Herdenking van D-Day en de Slag om Normandië

6 juni 1944 – 6 juni 2024

Ter herdenking van de tachtigste verjaardag van de geallieerde landing in Normandië, Utah, Omaha, Gold, Juno & Sword.

D-Day, ook bekend als de invasie van Normandië, vond plaats op 6 juni 1944 en was een cruciale dag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was de dag waarop de geallieerden de grootste amfibische invasie in de geschiedenis lanceerden, met als doel een doorbraak te forceren in het door nazi-Duitsland bezette Europa.

D-Day

Op D-Day zetten de geallieerde troepen, bestaande uit Amerikaanse, Britse, Canadese en andere geallieerde strijdkrachten, voet aan wal op de stranden van Normandië in Frankrijk. Deze operatie, codenaam Operation Overlord, betrof meer dan 156.000 troepen die vanuit Zuid-Engeland overstaken en via lucht- en amfibische landingen een bruggenhoofd vestigden.

De planning en voorbereiding van D-Day waren intensief en omvatten verschillende facetten, waaronder misleidingsoperaties om de Duitsers te laten gissen naar de exacte locatie en timing van de invasie. Kunstmatige havens, bekend als Mulberry havens, zijn ook gebruikt om de nodige havenfaciliteiten te bieden tijdens de invasie.

Deze dag markeerde het begin van de bevrijding van West-Europa en wordt vaak beschouwd als het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Normandië

Normandië zal voor altijd gemarkeerd worden door de D-Day-landingen en de slag om Normandië die leidde tot de bevrijding van Frankrijk en Europa.
Dit jaar 2024 markeert de tachtigste verjaardag van deze historische gebeurtenis en daarmee een gedenkwaardige gelegenheid om vrede, vrijheid en verzoening te vieren.
“Les sanglots longs des violons de l’automne, blessent mon coeur d’une langueur monotone” (Paul Verlaine) .
Deze versen komen uit het gedicht “Chanson d’Automne” van Paul Verlaine, opgenomen in zijn bundel “Poèmes saturniens”, gepubliceerd in 1866.
Dit gedicht is één van de beroemdste in de Franse taal.
Het gedicht staat niet alleen bekend om zijn melancholische schoonheid, maar ook om zijn historische gebruik tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Ook is deze zin door de BBC gebruikt om het Franse verzet te waarschuwen voor de nakende start van D-Day.

Slag om NormandiëIn de vroege uren van D-Day landden 24.000 parachutisten en door zweefvliegtuigen gedragen troepen achter de Duitse linies om tactische ondersteuning te bieden. Massale zee- en luchtbombardementen probeerden de Duitse verdediging en wapens te onderdrukken. Een grondtroepenmacht van ruim 130.000 man kwam aan land op vijf stranden over een lengte van 80 kilometer van de Normandische kust. Waarbij de eerste golven vaak met intacte verdedigingswerken geconfronteerd werden.

Bevrijding

Tegen het einde van D-Day waren er 10.000 geallieerde slachtoffers gevallen. Toch was dit nog maar het begin. De daaropvolgende Slag om Normandië zou tot augustus duren en tienduizenden levens kosten toen deze de Duitse bezettingstroepen oostwaarts versloeg en afsloeg.
Het was een beslissend succes voor de geallieerden en maakte de weg vrij voor de bevrijding van een groot deel van Noordwest-Europa.

De volgende operators activeren de speciale roepnaam TM80DD:
F6CEL, F6ENO, F6AJM, F6EQZ, F5IDJ, F5ITN, F5JYD, F5JVP, F5NZO, F4IFO

Zie ook het overzicht van TM80DD op deze pagina.

Qsl via F5JYD, Frans REF Buro of direct (SASE). Bevestiging van alleen een ontvangen QSL.

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ

 


Ook Belgische en Nederlandse deelname aan de herdenkingen via F/ON6JUN/P

Een groep Belgische radio-amateurs zal dit jaar weer naar Ranville reizen om de 80e verjaardag van D-Day te herdenken. Ranville is de stad waar de eerste militaire actie plaatsvond in de aanloop naar D-Day, de verovering van de Bénouville-brug en de nabijgelegen Ranville-brug door Britse troepen onder bevel van majoor John Howard.

De aanval op de brug is afgebeeld in de film The Longest Day.

De Bénouville-brug werd later hernoemd naar Pegasusbrug ter ere van de operatie. De naam is afgeleid van het schouderembleem gedragen door Britse luchtmachtstrijdkrachten van het I Airborne Corps, waarop Bellerophon te zien is die het vliegende paard Pegasus berijdt.

ON6JUN is QRV op alle HF-banden en OQ-100 in CW/SSB/FT8/RTTY van 4 juni 18:00 UTC tot 7 juni 01:00 UTC. Operators ON4AAA, ON4ALY, ON4MGY, PE1EEC en ondersteund door ON3FDS en ON3HBB.

73 de Martin, PE1EEC/PE6X