Aankondiging van de Spectrum24-conferentie “Making Waves”

De eerste editie van de Spectrum24-conferentie vindt plaats in Frankrijk. In Rambouillet (ten zuidwesten van Parijs) op 14 en 15 september 2024. Dit is een conferentie voor creatief gebruik van het radiospectrum in open systemen.

De Spectrum24-conferentie is het resultaat van de “amateurradio and SDR devroom” (developers room) op de FOSDEM conferentie [1] eerder dit jaar in Brussel. Gezien het grote succes daar was het duidelijk dat er heel zeker interesse is in open source software. Alsook in de ontwikkeling van hardware binnen de radioamateurgemeenschap en dat er aldus plaats is voor een speciale conferentie over deze onderwerpen.
Om de conferentie nog interessanter te maken werd besloten om de onderwerpen van de conferentie uit te breiden naar andere radioamateurgebieden.

Op 14 en 15 september 2024 zal aldus de eerste editie van deze conferentie, opgedragen aan amateurradio, georganiseerd worden.

Wat is FOSDEM nu weer precies?

FOSDEM (Free and OpenSource Developers European Meeting) is de grootste conferentie voor ontwikkelaars van opensource software en opensource hardware in Europa. FOSDEM is een tweedaags evenement georganiseerd door vrijwilligers om het wijdverbreide gebruik van gratis en open source software te promoten.
Ook is FOSDEM een gratis evenement voor softwareontwikkelaars om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en samen te werken. Elk jaar komen duizenden ontwikkelaars van vrije en open source software van over de hele wereld samen op het evenement in Brussel.
De conferentie wordt sinds 2001 jaarlijks georganiseerd tijdens het eerste weekend van februari en gaat door op de Campus Solbosch van de ULB (Université libre de Bruxelles).
De term opensource bevat zowel opensource software (ook bekend onder de term “FOSS”), opensource hardware (“OSHW”), als open gegevens en kennis.
FOSDEM is volledig georganiseerd door vrijwilligers en is gratis voor de bezoekers. De laatste jaren trekt de conferentie telkens een 6000-tal bezoekers.

Doel

Het doel is om ontwikkelaars en gemeenschappen van vrije en open source software een plek te bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten:

 • in contact komen met andere ontwikkelaars en projecten
 • op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de vrije softwarewereld
 • op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de open source wereld
 • interessante lezingen en presentaties over verschillende onderwerpen bijwonen door projectleiders en committers
 • om de ontwikkeling en voordelen van vrije software en open source-oplossingen te bevorderen.

De Spectrum24-conferentie heeft drie belangrijke aandachtsgebieden

– Amateurradio ontwikkelingen:
Gaande van SDR ontvanger en zender hardware en software en nieuwe antenne-ontwerpen, over amateurradio-infrastructuren en nieuwe vormen van communicatie tot alternatieve manieren voor de toegang tot het amateurradiospectrum.

– Amateurradio niet-technische aspecten:
Spectrumgebruik, promotie, het overbruggen van de amateurradiogemeenschap met andere technische gemeenschappen zoals de maker- en FOSS [2] en OSH [3] ontwikkelaargemeenschappen, amateurradio IT-infrastructuur, enz.

– Open source toepassingen en toegang tot het niet-amateurradiospectrum:
SRD-band [4] gebruikers (433 MHz, 862-870 MHz, 2.4 GHz en 5.8 GHz), radio-astronomie, amateur satelliet spectrum gebruikers, e.a.

Zoals de naam van deze conferentie aangeeft, is deze Spectrum24-conferentie gericht op iedereen die geïnteresseerd is in het bevorderen van open systemen die toegang bieden tot al het radiospectrum dat beschikbaar is voor iedereen.

Achtergrondinformatie en conferentieformaat

U kunt een interview vinden met twee van de organisatoren van deze conferentie over de doelstellingen en de achtergrond ervan in deze aflevering van hacker public radio [5]:

De Spectrum24-conferentie is het ideale platform voor het promoten van uw project dat amateurradio en open toegang tot het radiospectrum zal bevorderen en het zal laten zien aan een groot internationaal publiek.

Het open formaat van de conferentie, met veel tijd tussen de presentaties, is bedoeld om u toe te staan te overleggen met andere mensen met soortgelijke interesses. Dit kan zijn het opzetten van een samenwerking of zelfs het samenwerken met anderen aan uw eigen projecten.

De Spectrum24-conferentie heeft een oproep voor presentatie geopend

Bent u geïnteresseerd om een presentatie te geven over uw project op de conferentie, of maakt u liever contact met anderen via een infostand, dan kan u een voorstel doen via deze link.

Bijdragen zijn welkom over de volgende onderwerpen:

 • Spectrum toegang
 • Software en hardware
 • Infrastructuur
 • Maatschappij en draadloze hack
 • Amateurradio
 • Versterking van de gemeenschap van spectrum-gebruikers.

De Call for Presentations (CFP) is online en hier beschikbaar.

De deadline voor voorstellen voor presentaties is 15 juli. De deadline voor voorstellen voor een stand is 15 augustus.

Toegang, locatie en ondersteuning

De conferentie wordt gehouden in SmartCity Campus in een oude radiofabriek in Rambouillet bij Parijs.
SmarCity Campus bevindt zich op het adres
1 rue de Clairefontaine, 78120 Rambouillet.
De toegang tot de conferentie is gratis.

De Spectrum24-conferentie wordt ondersteund door de IARU-regio 1.

Sociale media

U kunt de Spectrum24-conferentie volgen op mastodon.

Of doe mee met de discussie over matrix.

U kunt de Spectrum24-conferentie ook volgen op X:

Tot in Rambouillet!

[1] FOSDEM ofwel “Free and Open source Software Developers’ European Meeting” is een niet-commercieel, door vrijwilligers georganiseerd Europees evenement gericht op de ontwikkeling van vrije en open source software en open source hardware. Het is gericht op ontwikkelaars en iedereen die geïnteresseerd is in de vrije en open-source software beweging.

[2] Free and Open Source Software staat voor vrije en open bronsoftware.

[3] Open Source Hardware.

[4] Short Range Device frequentie-band.

[5] Hacker Public Radio is een podcasting platform waar iedereen podcast inhoud met betrekking tot de hacker-cultuur kan verspreiden.
De term “hacker” heeft betrekking op de oorspronkelijke betekenis van het woord: iemand die geïnteresseerd is in technologie en die verder gaat dan een gebruiker te zijn.
Meer info: https://hackerpublicradio.org

Lees verder op de FOSDEM website.

Bron: IARU-R1

Met dank aan Kristoff ON1ARF voor de info en aan Ronny Plovie ON6CQ voor het bewerken van het artikel.