Special event station GB80DDAY

Special event GB80DDAY

Luchtverkeersleidingstoren in Greenham

Naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van D-Day wordt door de Newbury And District Amateur Radio Society in Greenham het special event station GB80DDAY geactiveerd. D-Day verwijst naar de dag waarop de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog de grootste amfibische invasie in de geschiedenis uitvoerden. Deze vond plaats op 6 juni 1944 en was een cruciaal moment in de strijd tegen Nazi-Duitsland.

Het special event station GB80DDAY is operationeel van 1 tot 28 juni 2024.

De landing in Normandië was voor de westelijke geallieerden de eerste, de grootste en de belangrijkste invasie van de Tweede Wereldoorlog. Er werden die dag 156.000 geallieerde troepen ingezet. Ze maakten vanuit Zuid-Engeland de oversteek naar Normandië en daar moesten ze via lucht- en amfibische landingen een bruggenhoofd zien te vestigen. De term D-Day werd oorspronkelijk gebruikt om het begin van deze belangrijke militaire operatie aan te duiden.

D-Day

De belangrijke militaire operatie, die onder de naam D-Day bekend is geraakt, is operatie Overlord of de geallieerde landing in Normandië op dinsdag 6 juni 1944. Het was de grootste amfibische invasie in de geschiedenis en het begin van de bevrijding van West-Europa. In Oost-Europa waren de Duitsers al aan het verliezen van de Sovjet-Unie en twee dagen ervoor was de stad Rome door de geallieerden veroverd. Operatie Overlord was een cruciaal moment in de strijd tegen Nazi-Duitsland, dit vanwege de omvang en het belang ervan voor de bevrijding van West-Europa.

Op 6 juni 2024 is het tachtig jaar geleden dat D-Day plaats vond. De onlangs gerestaureerde luchtverkeersleidingstoren op de RAF Greenham Common Airbase nabij Newbury wordt erkend als een belangrijk onderdeel van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in West Berkshire. Om een bijdrage te leveren aan deze zeer belangrijke operatie in de Tweede Wereldoorlog zal de Newbury And District Amateur Radio Society (NADARS) een speciale roepnaam gebruiken vanaf deze luchtverkeersleidingstoren in Greenham.

Waco CG-4A

Special event GB80DDAY

Waco CG-4A

In mei 1944 was de 438th Troop Carrier Group van de Amerikaanse luchtmacht (USAF) gestationeerd op RAF Greenham Common Airbase nabij Newbury in West Berkshire. Deze vliegbasis zou van cruciaal belang zijn bij het vervoeren van manschappen van de 101e en 82e Airborne Divisies van het Amerikaanse leger in de aanloop naar D-Day in juni 1944. De vliegbasis beschikte over meer dan 400 Waco CG-4A-zweefvliegtuigen samen met hun Douglas C46 en C47 sleepvliegtuigen en werden gebruikt om troepen, voertuigen en munitie te vervoeren voor de belangrijke D-Day-operatie.

Operatie Overlord

De Amerikaanse generaal Eisenhower, opperbevelhebber van de Allied Expeditionary Force, bracht zelf aan de vooravond van D-Day een bezoek aan deze vliegbasis in Greenham en zag hoe de eerste luchtlandingstroepen naar Frankrijk vertrokken. Deze operatie, bekend als Operatie Overlord, omvatte de landing van geallieerde troepen op de stranden van Normandië in Frankrijk. De voorbereiding van D-Day was bijzonder uitgebreid en omvatte onder meer misleidingsoperaties om de Duitsers te verwarren over de werkelijke landingsplaats. Ook werden er kunstmatige havens, bekend als Mulberry havens, gebouwd om de nodige havenfaciliteiten te bieden tijdens de invasie. D-Day vond plaats op 6 juni 1944 en was de grootste militaire invasie ooit.

Op 7 mei 1945 tekende generaal Jodl in Reims de documenten voor onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse strijdkrachten aan de geallieerden. Het document bevatte de zin “Alle strijdkrachten onder Duits gezag staken hun actieve operaties om 23:01 uur centraal Europese tijd op 8 mei 1945.”
De volgende dag, kort voor middernacht, tekenden Duitse vertegenwoordigers onder aanvoering van veldmaarschalk Wilhelm Keitel in Berlijn een gelijksoortig document, expliciet capitulerend aan de Sovjet strijdkrachten in aanwezigheid van generaal Georgi Zjoekov.
Aldus waren de geallieerde landingen in Normandië het begin van de uiteindelijke bevrijding van West-Europa.

NADARS

Doe mee en help mee de Tweede Wereldoorlog en D-Day te herdenken met GB80DDAY
Special event GB80DDAY

Voor meer informatie over de Newbury And District Amateur Radio Society bezoek NADARS of  GB80DDAY op QRZ.com.
Eerder dit jaar heeft Phill Morris G6EES als secretaris van NADARS een gedetailleerd voorstel ingediend bij Ofcom.  (Toezichthouder van de Britse overheid). Dit verzoek betreft het gebruik van een unieke roepnaam GB80DDAY.  (Tachtigste verjaardag van D-DAY).
Dit is bijzonder omdat de roepnamen voor speciale evenementen meestal slechts één cijfer en twee of drie letters bevatten.

Het gebruik van de roepnaam GB80DDAY en de informatie van de deelnemende radioamateurs in de ether. Alsook de bezoekers van de onlangs gerestaureerde luchtverkeersleidingstoren. Helpen de troepen van alle landen die betrokken zijn bij D-Day te eren. Maar vooral ook de velen die niet zijn teruggekeerd. Veel belangstelling ligt in de verwachting voor het evenement. Zowel bij de activatie van het special event station alsook door de televisie en de internationale pers.

GB80DDAY

Ook zijn alle radioamateurs uitgenodigd om deel te nemen aan deze verjaardag van D-Day en verbinding te maken met GB80DDAY.

De roepnaam is actief van 1 tot en met 28 juni. Naast het op afstand bedienen van het HF-station tijdens de weekdagen en avonden. Kunnen deelnemende radioamateurs elke zaterdag in juni ook actief zijn vanaf de luchtverkeersleidingstoren in Greenham.
Op donderdag 6 juni (D-Day) speciale aandacht voor een aantal evenementen bij de luchtverkeersleidingstoren in Greenham. Ook wanneer er nog andere activiteiten plaatsvinden. De organisatie ligt in handen van het torenteam van vrijwilligers en ook andere organisaties.

Automatische bevestiging van alle QSO’s via eQSL maar reken op een vertraging bij het uploaden van GB80DDAY naar eQSL.

Alle aanvragen voor QSL-kaarten mogen ALLEEN via de M0OXO OQRS-service verlopen (klik hier om een QSL-kaart aan te vragen)

e-mail Secretary@NADARS.org.uk

bron: QRZ.com

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ